Oslobođeni student Dimitrije Radovanović: Odluka je bila očekivana, jer znam šta nisam radio prošlog decembra 1Dimitrije Radovanović Foto: N1/printscreen

U Višem sudu u Beogradu student Dimitrije Radovanović oslobođen je po optužnici Višeg tužilaštva za vršenje krivičnog dela „nasilničko ponašanje“. On za N1 kaže da je za njega odluka bila očekivana jer zna šta nije radio prošlog decembra.

Da student Dimitrije Radovanović ipak nije zapalio žito, niti se nasilničnki ponašao na protestima, konačno je jasno.

„Očekivano je bilo. Znali smo koliko sam odgovoran, koliko sam kriv, dakle ne uopšte“, kaže student.

Nije ni tada bio kriv, ali se zbog vršenja krivičnog dela nasilničko ponašanje koje mu se stavljalo na teret, nalazio od 24. decembra u kućnom pritvoru, tačnije u studentskom domu u Beogradu.

I sve to jer baš ništa nedozvoljeno na protestu nije radio 9. februara mu je nanogica skinuta, napisao je tada njegov advokat Jovan Rajić.

„Prvog dana slobode Mita je položio Uporednu pravnu tradiciju sa devetkom. Gruvaj dalje“, istakao je Rajić.

Gruvao je tako Dimitrije dalje, pa smo se sa njim na dan kada stiže oslobađajuća presuda našli baš ispred Pravnog fakulteta.

N1: Koju ocenu upisujete danas?

Dimitrije: Deset.

N1: Iz kog predmeta?

Dimitrije: Uvod u pravo evropskih integracija.

Desetka za Dimitrija, ali možda i ne za domaće pravosuđe, koje je, kaže njegov advokat, od reforme i nezavisnog rada daleko.

„Oni su pokušali na taj način da u toj politizaciji ovog čitavog događaja, ja bih rekao u koordinaciji sa izvršnom vlašću, ishoduju ono što je u tom trenutku trebalo da se ishoduje – a to su osuđujuće presude i priznanja barem za jedan broj ljudi koji su učestvovali u demonstracijama“, smatra advokat.

Iako je oslobađanje za Dimitrija bilo očekivano, uvek postoji doza neizvesnosti, smatra Rajić. Pored Dimitrija za još oko 20 mladih ljudi, mahom studenata, tužilaštvo je tražilo pritvor.

„Jedino što je bilo bitno je da se tih nekoliko dana, nakon što su se protesti dešavali, napravi nekoliko sporazuma sa onima koji su bili manje izdržljivi u odnosu na Dimitrija, dakle oni su priznali krivična dela koja su im stavljena na teret“, smatra advokat.

Tužno je kaže, što će im zbog političkih optužnica, ceo život u dosijeu stajati ono što nisu uradili.

„Sada sam gotovo potpuno ubeđen da ću se baviti advokaturom. Nakon razgovora sa profesorima nekim kao i nakon iskustva sa tužilaštvom, gde sam video da tužilaštvo i nije toliko za mene, čini mi se da je advokatura definitivno za mene najbolja opcija“, kaže oslobođeni student.

Niko ne može da mu nadoknadi vreme provedeno u pritvoru, ali makar mu je sada jasnije kojim će putem dalje krenuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari