Pet od ukupno devet članova osoblja britanske ambasade u Teheranu koji su stavljeni u pritvor pušteni su na slobodu, izjavili su iranski zvaničnici. Iranski mediji ranije su saopštili da su lokalni stanovnici angažovani u britanskoj misiji u Iranu uhapšeni zbog njihove uloge u protestima protiv junskih spornih predsedničkih izbora. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband odbacio je te navode kao neosnovane.


„Imamo fotografije i video snimke izvesnih službenika britanske ambasade koji su skupljali vesti o protestima. Ambasada je slala svoje službenike među demonstrante da im daju instrukcije kako bi došlo do eskalacije nereda da bi učesnici protesta mogli svetu da šalju netačne informacije o mitinzima sa različitih lokacija“, izjavio je iranski ministar za informisanje Golam-Hosejn Mohseni-Ezei.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova da niko od devetoro uhapšenih službenika ambasade nema dvojno iransko-britansko državljanstvo. EU je upozorila Iran da će „uznemiravanje i zaplašivanje“ osoblja ambasade naići na njenu „žestoku i jedinstvenu reakciju“.

Delimično prebrojavanje glasova

Teheran – Vrhovno zakonodavno telo Irana Savet čuvara revolucije započelo je ponovno delimično prebrojavanje glasova, što je inicijativa s kojom se nije složio opozicioni kandidat Hosein Musavi. On i dalje tvrdi da su izbori pokradeni, te zahteva da se ponište. Prvi rezultati novog prebrojavanja glasova biće poznati u roku od 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari