Osmaci danas polažu matematiku 1Foto: FoNet/Ministarstvo prosvete

Učenici osmog razreda danas polažu test iz matematike na maloj maturi.

Ispit počinje u 9 časova, a đaci imaju 120 minuta da reše 20 zadataka.

Učenici u školu treba da dođu sat vremena pre početka ispita i da sa sobom ponesu đačku knjižicu i obrazac sa identifikacionim nalepnicama, ukoliko se nalazi kod njih.

Od pribora je potrebna hemijska olovka koja piše plavom bojom (ne olovka piši-briši), grafitna olovka, gumica, lenjir, trougao i šestar.

U prvih 45 minuta nije dozvoljeno da napuste prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom, napominju iz Ministarstva prosvete.

Đaci će sutra, 20. juna raditi test iz predmeta po izboru, čime se završava polaganje male mature.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu 22. juna u školama i na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25.juna .

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Ministarstvo prosvete saopštilo je juče da je polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika proteklo bez problema i da je registrovan jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita nije dovedena u pitanje.

Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika pristupili je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari