Osmaci iz škole u Sremskoj Mitrovici na originalan način se oprostili od omiljenog nastavnika fizike 1Foto: Dragan Zukič

Nastavnika fizike u OŠ „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici na poslednjem času u ovoj školskoj godini u odeljenju 8/2, na katedri je sačekao papirić sa neočekivanom porukom.

U poruci koja je objavljena na društvenim mrežama, učenici se nastavniku zahvaljuju ne samo na svim nezaboravnim časovima fizike, već i na svim šalama i odlaganjima kontrolnih.

„Vaša sposobnost da unesete malo humora i olakšate atmosferu u učionici bila je neprocenjiva. Zahvaljujući Vama, časovi su postali ne samo edukativni, već i zabavni. Sada kada se opraštamo, želimo Vam da nastavite da širite svoju energiju, humor i da inspirišete i zabavljate druge učenike kao što ste to radili sa nama. Hvala Vam na svemu što ste učinili za nas i želimo Vam svu sreću u budućnosti“, napisali su maturanti 8/2.

– Poruku sam dobio na poslednjem času u ovoj školskoj godini sa dvadesetak smokija. Sad moram da objasnim i zašto smoki. Uglavnom sam kod njih imao drugi čas i često pri kraju časa kad završimo sve šta sam planirao, pitam nekog od učenika da li ide po užinu, i uzimao sam uglavnom smoki, i to baš neki naš lokalni mitrovački koji i oni vole. Tako da su mi tog poslednjeg časa doneli brdo smokija. Naravno, poruka me je dirnula i objavio sam je na društvenim mrežama, ne da bih istakao sebe (svoje ime nisam ni spomenuo), nego sam hteo njih da pohvalim – kaže za Danas nastavnik Dragan Zukić.

Zanimljivo je da ovom odeljenju nije bio razredni starešina.

– Bez obzira na to, od samog početka smo uspostavili lep odnos, u kome za ove tri godine nije bilo nijedne neprijatne situacije. Nisu oni sigurno najbolji razred po uspehu, ali imaju dušu, što je u današnje vreme retkost – priča Zukić.

Na pitanje kako je uz lekcije iz fizike uspevao da opusti i nasmeje učenike, koji su upravo to što je unosio vedrinu u učionici posebno istakli, on kaže da se trudi da na čas uvek dođe nasmejan i vedar.

– Nikad nisam dozvolio da nešto moje privatno utiče na rad sa učenicima. Taj humor koji oni pominju se uglavnom odnosi na prvih pet minuta časa, dok još upisujem čas ja s njima malo popričam.

Oni tu ispričaju šta im se sve dešava u životu, a ja možda kroz šalu pokušam da im sve te situacije olakšam – ističe nastavnik.

Kaže da se trudi da sve što se radi iz fizike bude nekako povezano sa aktuelnim društvenim temama.

– Ako se radi kretanje, a u toku je svetsko prvenstvo u fudbalu, zadaci počinju, recimo, „avion leti za Katar brzinom…“, ako se radi stabilna i labilna ravnoteža to povežem sa psihologijom gde za stabilnu ličnost uzimam na primer Novaka Đokovića, a za labilnu izaberem neku „prznicu“ iz razreda itd. Deca to vole i prihvataju – ističe naš sagovornik.

Nastavnik Dragan napominje da ne približava decu fizici, nego fiziku deci.

– Kod mene na času nije zategnuta atmosfera, dosta se radi, ali bude i zanimljivih komentara između zadataka. Ako primetim da se neki učenici simpatišu, a još neko od njih dvoje nema zbirku, ja ih stavim da sede zajedno, pa tako nekad u toku časa dobacim nešto u vezi njih dvoje (naravno da im ne bude neprijatno) i vidim da i njima to bude zabavno. Imam tako te neke male komentare u toku časa, koji njima prijaju i relaksiraju atmosferu, pošto uglavnom svi fiziku doživljavaju kao nešto teško, a ja se trudim da ne bude tako. To su možda i glavni razlozi što nemam nekih problema sa učenicima – kaže nastavnik Dragan.

Na pitanje da li je strog, kaže da bi neko, kada bi video srednju ocenu iz njegovog predmeta, rekao da jeste, ali da situacija nije baš takva u praksi.

– Jednostavno, tu ima raznih ocena, i potpuno sam svestan da nekog možda zanima fizika, a nekog manje, a tom koga manje zanima, pokušavam da prilagodim gradivo da mu bude zanimljivo. Ne znači da će on dobiti možda ocenu pet iz fizike, ali bar će savladati nešto životno što će mu kasnije trebati. Ako vidim da učenika zanima poljoprivreda, on će dobijati zadatke prilagođene tome koji se tiču, na primer, snage traktora. Mislim da nisam nikog oštetio namerno, može da se desi slučajno, da nešto nisam dobro protumačio šta su napisali, ali suština je da budeš fer prema učenicima i oni to cene – poručuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari