Osmake namučila zapremina kupe 1Foto: Ministarstvo prosvete

U osnovnim školama završeno je polaganje završnog ispita iz matematike, a osmaci sa kojima smo razgovarali kažu da su im poslednja tri zadatka zadala naviše muke. Na njih se žale i đaci koji imaju petice, ali i oni sa lošijim ocenama.

– U poslednjem, 20. zadatku se tražila zapremina kupe i trebalo je mnogo da se piše pa su mnogi tu pogrešili. Težak je bio i 18. zadatak sa razlomkom i proporcijom. Ipak, prvih 10 zadataka je bilo baš lako – rekao nam je osmak iz OŠ „Josif Pančić“, koji očekuje između 17 i 19 poena.

Kao jedan od najlakših izdvaja i 14. zadatak u kojem se tražio obim šestougla. On smatra da bi se uz redovan rad na času i bez nekih većih priprema moglo osvojiti oko 15 poena.

Kaže i da je 17 zadataka bilo „na zaokruživanje“, dok se u tri tražio postupak.

Njegove vršnjakinje iz OŠ „Kosta Abrašević“ i „Branko Ćopić“ smatraju da je matematika bila teška, ali i jedna i druga veruju da neće imati manje od 15 poena.

I one izdvajaju 20, 18. i 17. zadatak kao najteže, a to su u testovima najčešće zadaci sa naprednog nivoa koji i služe da se đaci diferenciraju.

– Ostalo nije bilo baš toliko komplikovano. U odnosu na probni test ovaj je bio malo teži – rekla nam je učenica osmog razreda.

Osmaci sutra polažu test iz predmeta po izboru čime se završava mala matura.

Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari