U Podgorici je od 30. aprila do 3. maja održan Drugi međunarodni simpozijum o istraživanju balkanske istorije na temu „Osmanska baština na Balkanu i poreski registri“. Simpozijum je održan u organizaciji Ministarstva za urbanizam i zaštitu životne sredine Republike Turske, univerziteta „Balikesir“ i „Mehmet Akif Ersoj“, Direkcije za katastre Republike Turske, „TIKE“ Instituta „Junus Emre“ i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Otvaranju skupa u hotelu „Ramada“ prisustvovalo je nekoliko stotina zvanica iz naučnog, političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore.


– Balkan je donedavno bio područje poslednje moderne reciklaže prošlosti u koje je bio deponovan stereotip o društvu nespremnom za različitost i modernost. Otuda je svaka, pa i ova priča o balkanskoj istoriji u suštini povod za promišljanje smisla tradicionalnosti i modernosti na intelektualno superioran način koji otkriva vrijednosti različitih civilizacija i kultura u istorijskoj vertikali od nekoliko vjekova, u pozdravnom govoru na otvaranju simpozijuma istakao je Šerbo Rastoder i naglasio da se u arhivima Turske nalazi više od 60.000 dokumenata o Crnoj Gori, a protokol o saradnji potpisan 2006. godine između državnih arhiva dve zemlje o razmjeni dokumenata omogućiće istoričarima, studentima i drugim istraživačima uvid u bogatu arhivsku građu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, istakao je da današnji Balkan i Crna Gora u njemu, dužni su makar istražiti višestoljetno naslijeđe i kroz nepristrasan jezik nauke, te kroz povijesne činjenice i dokumenta ispričati istinitu priču o osmanskom periodu na Balkanu.

Ministar urbanizma i zaštite životne sredine Republike Turske Idris Guluđe je kazao da se još uvijek na Balkanu nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici koji govore o osmanskom prisustvu na Balkanu, da se čak i Anadolija osjeća zapostavljenom u smislu koliki su značaj Osmanlije pridavali balkanskim prostorima. Ministar Guluđe sa saradnicima i ambasadorom Tanilirom posjetili su nekoliko gradova u Crnoj Gori, među kojima i Pljevlja. Visoka delegacija je prisustvovala džumi namazu u Husein pašinoj džamiji, a potom je sa predstavnicima Islamske zajednice priređen svečani ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari