Iranski sud proglasio je dvojicu Amerikanaca krivim za špijunažu i nelegalni prelazak granice i odredio im zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina, navode inostrani mediji. Izvori

iz iranskog pravosudnog sistema izjavili su da su dvadesetdevetogodišnji Šejn Bauer i njegov vršnjak Džoš Fatal, koji su ranije opisivani kao „američki alpinisti“, osuđeni na tri godine robije zbog ilegalnog ulaska u Iran i na još pet godina zatvora zbog špijuniranja za američke obaveštajne službe.

List Gardijan piše da dvojica Amerikanaca, koja su već dve godine provela u iranskom zatvoru, imaju rok od 20 dana da ulože žalbu na presudu, koju je doneo ogranak Revolucionarnog suda. Njihov advokat Masud Šafi izjavio je da još nije obavešten o presudi. Iranske snage bezbednosti su u julu 2009. godine uhapsile Bauera, Fatala i njihovu prijateljicu Saru Šurd (33). Šrudova je puštena na slobodu u septembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja i platila je kauciju od pola miliona dolara. Tokom boravka u zatvoru, ona je postala Bauerova verenica. Dvojica Amerikanaca tvrde da se nisu bavili špijunažom i da su slučajno prešli neobeleženu granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari