Osnivač udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ Luka Babić: Angažovanje policajaca u školama je potpuno promašena odluka

Ostavite komentar


  1. Vratite stari skolski sistem da se zna ko je profesor a ko ucenik. Dosta decija demokratije, ne znaju ni nos obrisati a hteli bi da donose vazne odluke. Zivot se ne uci na internetu.

  2. Policija u školama ima smisla.
    Sad mogu da diluju deci bez posrednika

  3. Zamislite scenario da policajac mora biti na konstantnom oprezu i paziti sta koje dete nosi i sta se radi, da li ima oruzije itd? Pa cak i da vidi naoruzano dete (mozda je plasticni pistolj ili slicno) i treba da potegne i puca? A da ne pricamo ako je vec naoruzan ili oruzije drzi u kolima, u trenutku nepaznje, neko dete moze upotrebiti to oruzije. Takodje, pritisak na decu je ogroman jer se vrzma policija tuda i stalni je podsetnik na ono sto se desilo i da moze opet da se desi. Deci nije lako jer mi svi komplikujemo mnogo.

  4. Bravo, Luka! Pri Ministarstvu formirati telo sačinjeno od uzornih učenika koji će se pitati i davati predloge za unapređenje sistema obrazovanja i vaspitanja!

  5. Dilema o prisustvu policajaca u školama u odnosu na stručno delovanje psihologa i pedagoga u školskim ustanovama ne treba da bude ili/ili, već i/i. Naravno da će psiholozi, sociolozi i pedagozi delovati preventivno u svojim aktivnostima koje sprovode sa učenicima, ali kada prevencija zataji dobro je imati i represivnu intervenciju koja će sprečiti nemile dogadjaje. Takodje, policajac u školi može biti produžena ruka „na terenu“ već pomenutih pedagoških službenika škole tako što će, uz kordinaciju sa ovim službama, preventivno delovati u slučajevima potencijalno mogućeg vršnjačkog nasilja.

  6. RETKO PAMETAN DECKO NADAM SE DA CE SVOJIM TALENTOM POMOCI OVOJ NAPACENOJ DRZAVI

  7. Uvek sam verovala u decu,bravo Luka.
    Pošto čujemo priču o izborima,da i tu nesta promenimo. Činjenica je da smo staro društvo,pa da na izbore ne ide više penzionera nego onih koji tek treba da žive i organizuju život u ovoj veoma lepoj Srbiji. Pravo glasa od 18god.do65(puna penzija). Naše vreme,da uredujemo državu je prošlo a cinjeni a je da nas je sve više,rezultati su nam porazavajucu…
    Prirodni u
    slovi za život u ovoj zemlji su idealni,kvari ih samo ljudski faktor.

  8. Sine, povećan broj policije nisu i neke represivne mere,a sta bi reko da je u okviru jednog vrtića pronađeno 20ak kesica droge, neko je skrivao drogu u dečjem dvoristu

  9. Има ли у статуту удружења одредба да деца слушају оца и мајку.

  10. Он са 16 година ће да каже шта је добро за државу, а шта није..

  11. @Neso apsolutno tačno, ali ipak tako nastaju budući političari, sad mu treba uraditi odmah imovinsku kartu pa bi dete odmah odustalo od svega toga.

  12. Odluka nije promasena. Njih ima oko 50K i treba im naci neku trajniju zanimaciju.

  13. Sine….Prevenciju treba kuci da steknete sa roditeljima…U skoli se stice obrazovanje a kuci vaspitanje…..i to treba da shvatite sve beogradske gimnazije….

  14. Ovaj dečko je političar u najavi. Kroz desetak godina će pustiti korenje u nekoj fotelji i držati nam lekcije o demokratiji, boljoj budućnosti i sl.

  15. Ne slazem se u svemu sa Lukom.Porodica je osnov svega drugog.Deca moraju sa svojim roditeljima da pricaju i zajedno izgradjuju sistem vrednosti od znacaja za celokupno drustvo i onda s punim pravom da od s svoje drzave trazi da i ona gradi i cuva te vrednosti.Iz dosadasnjih reakcija mladih jasno je da je porodica zatajila.Ostavka ministra ili bolji rad drzave nece mnogo doneti boljeg ako sama deca i njihovi roditelji nista ne cine da se sistem vrednosti menja na bolje i vrate moralne vrednosti kojima sesada mladi podsmevaju.Uspeh u skoli nije garancija za to.

  16. Apsolutno nepotrebno povećanje policajaca u školi pored toliko kamera. Dovoljno je kao nekada dežurni profesor u dvorištu i na svakom spratu i zabrana izlaska iz kruga škole a po potrebi svako ko izadje da se prijavi kada izlazi i kada se vrati. Samo adekvatno obezbeđenje je dovoljno. Eventualno da škola poseduje detektor za metal.

  17. Trebaju nam detektori za metal na ulazima, kao što ima u Izraelu.

  18. Mora dečko nešto da kaže pa makar i glupost . On nije za policajce, a šta mu oni smetaju ? I nije to sad jedina mera pa kao buni se protiv toga…. Siguran sam da će prisustvo policije doprineti smanjenju vrsnjackog nasilja i da je to dobra odluka… od brejvika i njemu sličnih niko vas ne može zastititi , posto mere koliko god da su dobre nikad neće biti 100 posto efikasne…. Uvek se može naći pojedinac sa ozbiljnom dijagnozom koji ima pomračenje uma…

  19. Nije prag toletancije isti za sve učenike, zato nastavnici gube autoritet. Autoritet se stiče ličnim primerom, ne kasnim, ne koristim telefon, pravrdno postupam u disciplinskim merama, ocenjivanju…. bez kriterijuma čije je dete

  20. Znate je u ovome vidim cistu srpsku buducnost.Mnogo reci ,nista novo,nista se ne moze prigovoriti ali ni izdvojiti.Ja u ovome ne vidim sta mladi predlazu,sta njih tisti u skoli,medjusobnim odnosima i odnosima sa nastavnicima,koja udruzenja i aktivnosti ucenikai pomoc su im potrbni,sta oni mogu u ovom momentu da ucine na skolskom nivou a ne odmah do ministara,vlade,drzavne politike.

  21. Mali,tvoje je da učiš i slušaš starije a ne da filozofiraš sa 17 godina.

  22. Nadam se da ove novodolazece snage imaju ponos, svoje načelo i da neće biti utopljene u okvire SNS akademija mladih i poslušnih poltrona.

  23. Za sve što deca rade,kako se ponašaju,mobilni telefoni gde je čak i prestiž u pitanju i t.d krivo je društvo i roditelji a stanje u društvu u velikoj meri određuje vlast bilo to naprednjačka ili bilo koja druga vlast je u pitanju a u ovom slučaju je sns.

  24. Nije ni pre bilo policije pa je sve funkcionisalo,kakva policija kad oni prave probleme!!

  25. U potpunosti podrzavam prisustvo 3 do 4 policajca u svakoj osnovnoj i srednjoj skoli, u obe smene. Uz to, treba obavezati sve skole da se izvrsi ugradnja metal detektora na ulazu. Ko ce drugi brinuti o bezbednosti dece u skoli, ako ne policija? Mozda dezurni ucenici u hodniku??? Protivnici ovakvih mera jesu oni kojima nije odgovarajuci visi stepen discipline unutar obrazovnih institucija. Ne zatvarajmo oci pred visedecenijskom najezdom konzumacije narkotika unutar osnovnih i srednjih skola, kao i decijom bahatoscu, proizaslom iz coskova demokratije.

  26. @Mia – „Pamet Srbije“?!!! To sto zele da rade sta hoce i kako hoce tokom skolsko obrazovnog zivotnog perioda nazivas pamecu?! Show!

  27. Treba profesori fa budu strogi i da se zna granica djak ucenik i nastavnik profesor ucitelj nemoze nastavnik da se pravi drugar uceniku mora da ima granica

  28. Slažem se sa svime što je rekao.Čemu služe policajci i policajke.Mislite da ce nekoga uplasiti ili odvratiti , grdno se varate.A da ih generalno nedostaje to je naj bitnije.

  29. A zašto je to promašeno,možda zato što će te manje moći da divljate po školama.

  30. Bravo za mladost, pamet i lepotu! Sa mojih 60 i kusur godina, mogu samo da kažem da ima sjajne omladine, i dece i mladih! Kakvi su nam stariji, deca su divna.
    Naravno da nepismeno stanovništvo i to u ogromnom broju kakvo je u Srbiji (preko 50%) ne treba ništa ni pitati. Da se uvede da na glasanje mogu da izadju samo oni od 21-63 godine sa minimalno srednjom školom.
    Ovaj narod ili previše potcenjuje ili precenjuje. Nedajte deco da vam iko ubije sve ono dobro i kvalitetno što nosite u sebi!

  31. Znaci policajac treba da bude. Zasto se iko plasi policije. Ako ne pravis probleme nemas nikakve veze sa njima.

  32. Poštovani roditelji, naučite decu da poštuju granice i autoritete. Dajte im znanja, veštine i sposobnosti primerene uzrastu. Hrabro se borite protiv zla, koje vašoj deci sesvira za idole robijaše i slično. Kontrolišite njihovo vreme na internetu i društvenim mrežama. Pustite nebuloze i uticaj nekritički plasiranih znanja iz novih pedagoških pravaca. Vi ne trebate detetu biti drug! Ono ima drugove. Vi trebate biti roditelj. I pustite policini da radi svoje poslove. Ne mogu nikakvi stručnjaci ni policajci da odrade ove poslove namjesto vas!

  33. Da je svako u skoli radio svoj posao kako treba ne bi bilo nasilja i ne bi se unistilo obrazovni sistem. Te prema tome odluka da policija bude u skolama nije represivna vec pomaze da su skole bezbedne. Ali oni nece resiti nasilje u skolama to je posao razrednog staresine, pedagoga, psihologa, pomocnika direktora i direktora. Odmah ukinuti komisije za praćenje nasilja u skoli jer od njih nema koristi a uprava skole se pere preko njih.Ukinuti i otvaranje disciplinskog postupka pa raditi kao ranije odluke da donose odelenjsko vece, nastavnik vece i direktor skole.

  34. Ostavku treba da da i Gašić, jer policija nije ništa radila. Gde je prevencija, gde je nelegalno oružje svih ovih godina. Zar je moralo ovo da se desi da bi se dozvali pameti.

  35. Školi (nastavniku, stručnoj službi) su trenutno zaista vezane ruke sa problematičnim učenicima. Ako npr. procuri informacija da je neki učenik doneo marihuanu u školu, niko iz škole nema zakonsku mogućnost da ga pretrese, jer je to zadiranje u njegova prava.
    Možda sam naivan i ne poznajem propise, ali ja i dalje smatram da policija ima ovlašćenje da nenajavljeno pretrese učenika, a opiranje tome bi već predstavljalo i neki teži prekršaj (npr. ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, ili slično).
    Vlasnik privatne firme može da testira svoje radnike na alkohol i opojne droge, a država ne može to da uradi sa učenicima?

  36. Svi koji vredjate Luku prvo vaspitajte svoju decu da razmišljaju bar 50 posto kao on. Puno toga je rekao, u čemu je u pravu a vi se hvatate za policajce u školama. Jer smo mi nekad imali policajce u školama u SFRJ? Šta je bilo loše u obrazovanju osim što su slike Tita bile na zidu. Jer bilo ubijenih učenika po školama? To vreme se zaboravilo, što reče Luka, čega se stidimo, lošeg života svih gradjana pa i omladine, djaka. Pogledajte šta današnji djaci mogu naučiti na programima nacionalnih TV, da omalovažavaju, vredjaju, targetiraju neistomišljenike. To je za Vas merilo kulture i domaćeg vaspitanja? Luka kao učenik 3. razreda srednje škole zdravije i pametnije sagledava stvari od vas koji ste duplo ili čak i više stariji. Napred Luka i neka jednog dana i postane političar koji će razmišljati svojom glavom a ne tudjom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.