Projekat „Centar za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u pograničnom regionu“ implementira Regionalna privredna komora Požarevac od 28. decembra 2010.godine a finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Rumunija – Srbija.

Partneri su Fondacija za ljudske resurse i održivi razvoj „Aktivnost“ iz Rešice i Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Požarevca. Sprovođenje projekta ima za cilj podizanje nivoa konkurentosti malih i srednjih preduzeća i predviđena je realizacija devet vrsta obuka (za osnivanje preduzeća, marketing, menadžment, za franšizu, računare, CNC mašine, osiguranje, za engleski i rumunski jezik).

– U okviru projekta se planira kupovina dve CNC mašine koje će biti locirane u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, gde će profesori održati obuke za određeni broj učesnika, rekla je predsednica Regionalne privredne komore, Milica Mitković. U početku mašine će služiti za obuku nezaposlenih lica ili lica iz metalskog sektora koja su ostala bez posla, a po završetku projekta ostaju u školi kao nastavno sredstvo. Jedna od aktivnosti koje smo sproveli u projektu bila je obuka naših predstavnika malih i srednjih preduzeća za osnivanje preduzeća. Tokom nekoliko obuka koje su održali naši partneri u Rumuniji, razgovaralo se na temu: kako osnovati preduzeće, šta je potrebno kod osnivanja preduzeća, kakvi su uslovi carinjenja…Pored toga, obavljeni su bilateralni razgovori naših i rumunskih privrednika, što je jedna dodatna vrednost u ovom projektu. Posebnu čast našoj delegaciji ukazao je gradonačelnik Rešice Mihai Stepanesku, sa kojim smo obišli nekoliko objekata u gradu i industrijsku zonu, koju su Rumuni izgradili iz sredstava Evropske unije. Tokom avgusta naš partner će dovesti grupu rumunskih privrednika u Srbiju, kako bi im naši eksperti održali predavanje o osnivanju preduzeća u našoj zemlji. Potrudićemo se da tada organizujemo bilateralne razgovore privrednika dveju zemalja, jer krajnji cilj je uspostavljanje privredne saradnje“, ističe Mitković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari