Svečano otvaranje 25. Novosadskog proleća zakazano je za danas u 11 sati na prvom spratu Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina, a omiljenu manifestaciju Novosađana otvoriće predsednik Pokreta gorana Novog Sada, Petar Viđikant i dr Slavko Vlatković, dugogodišnji predsednik Pokreta gorana Vojvodine, koji je bio na čelu organizacije za vreme organizovanja prvog Novosadskog proleća.

Na samom otvaranju će nastupiti učenici Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, duo Ma-day: Dajana Šorak – flauta i Marija Antunović – harmonika, klasa prof. Igora Paroškog, dok je program spremio Bogdan Precz, Fusion. Na svečanom otvaranju će biti pročitane i tri najlepše ekološke poruke koje su odabrane od velikog broja izuzetno nadahnutih stihova, koji su povodom konkursa pristigli na adresu Pokreta gorana Novog Sada, a pročitaće ih njihovi autori Ivana Petrović (2. razred – OŠ „Sveti Sava“, Rumenka), učenici prvog 1 razreda OŠ „Dušan Radović“, Novi Sad) i Aleksa Knežević (3. razred, OŠ „Veljko Vlahović“, Novi Sad-Šangaj).

Tom prilikom, zvanično će biti otvorene i izložba cveća i sadnica – 72 izlagača, izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane – 43 izlagača, kao i izložba starih i umetničkih zanata – 80 izlagača.

Na ovogodišnjem Novosadskom proleću biće organizovane tribine, programi, stručni skupovi i radionice na različite teme vezane za ekologiju, botaniku i dr. Manifestacija je otvorena do subote, 21. marta, svakog dana od 8 do 20 sati, a ulaz je, kao i prethodnih godina, slobodan za sve posetioce.

Stručne tribine i prezentacije

Nakon današnjeg Svečanog otvaranja, u 11.55 sati će se u amfiteatru održati stručno predavanje sa temom „Zelene površine u gradu“. Ovom prilikom će biti predstavljena konačna verzija „Strategije razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“ – dr Ksenija Hil i Aleksandar Kurjakov, MSc, koju je napisao Poljoprivredni fakultet Novi Sad uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Drugo predavanje u okviru iste teme biće „Grad kao ekološki sistem sa posebnim osvrtom na biljni svet urbanih biotopa na primeru Grada Beograda“ – o čemu će govoriti prof. dr Slobodan Jovanović, Biološki fakultet Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari