Osnovci iz Prahova obeležili Dan Dunava 1Foto: WWF

Jesetre su najugroženije vrste riba na svetu, sa veoma malim brojem prirodnih staništa koje bi mogle nazvati domom.

U nameri da obezbedi opstanak ovih dragocenih riba u donjem toku Dunava i severo-zapadnom delu Crnog mora, WWF (Svetski fond za prirodu) pokrenuo je novi projekat koji finansijski podržava LIFE, fond Evropske unije za zaštitu životne sredine. U EU jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

Jedno od mesta gde se projekat realizuje je i Prahovo u blizini Negotina gde je WWF u okviru proslave Dana Dunava, učenicima OŠ “Pavle Ilić Veljko” i svim zainteresovanima predstavio projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazao  filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Osnovci iz Prahova imali su priliku da u igrici “Spasi jesetru” kao ove ribe “migriraju” uz Dunav i na zanimljiv i interaktivan način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

– Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a – objašnjava Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Projekat “Život za dunavske jesetre” udružio je sedam organizacija iz šest evropskih zemalja radi što bolje zaštite ove grupe riba. Na istom zadataku kroz različite aktivnosti su kancelarije WWF-a u Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukraijni, zajedno sa upravljačem Rezervata biosfere Delta Dunava i Institutom za zoološka istraživanja (IZW Leibnitz). Kako navode u WWF, u okviru projekta biće uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri. Realizacija projekta počela je prošlog oktobra i sprovodiće se do kraja 2020. godine. Ukupni budžet je 1.851.678 evra, od čega je 60 odsto doprinos iz fondova Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari