Osnovni sud u Nišu: Protiv oca i majke dečaka osumnjičenog da je u Niškoj Banji ubio druga podneta tužba za oduzimanje roditeljskog prava 1Ubistvo u Niškoj Banii: Foto N1

Protiv roditelja dečaka koji je osumnjičen da je u Niškoj Banji 5. oktobra prošle godine ubio školskog druga Andreja Simića podneta je tužba za oduzimanje roditeljskog prava, potvrdili su za Danas u Osnovnom sudu u Nišu.

Tužbeni zahtev za oduzimanje roditeljskog prava majci dečaka M. M. M. i njegovom ocu M. M. podneo je niški Centar za socijalni rad.

Osumnjičeni dečak koji je ubio Andreja Simića sa 37 uboda nožem ne može biti krivično odgovoran jer je maloletnik.

„Centar za socijalni rad podneo je tužbu za lišenje roditeljskog prava protiv M.M.M. i M.M. Radi se o naročito hitnom postupku i sud u skladu sa tim zakazuje ročišta. Odluke koje mogu biti donete su da se tužbeni zahtev usvoji, delimično usvoji ili odbije“, kazala je za naš list portparolka Osnovnog suda Ana Gajić Ristić.

Osnovni sud u Nišu: Protiv oca i majke dečaka osumnjičenog da je u Niškoj Banji ubio druga podneta tužba za oduzimanje roditeljskog prava 2
Foto: Osnovni sud Niš

Ona je dodala da se „za sada nisu stekli procesni uslovi da se ročište održi, tako da u formalno pravnom smislu zbog toga ne mogu da potvrde da se postupak vodi, već samo da se zakazuju ročista“.

Osnov za podizanje tužbe za oduzimanje roditeljskog prava je okolnost da se protiv majke osumnjičenog dečaka M. M. M. i njegovog oca M. M. pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu vodi istraga za krivično delo protiv opšte sigurnosti, za koje je inače zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Prema navodima tužilaštva, oni su u periodu od jula do 5. oktobra prošle godine, u porodičnoj kući u Niškoj Banji, svom maloletnom sinu stavili na raspolaganje hladno oružje- noževe, koji su pogodni za nanošenje povreda, a koje je on iskoristio za ubistvo.

Jedan od krunskih dokaza protiv roditelja ovog dečaka su fotografije načinjene pre zločina na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak koji nožem „kolje“ medveda igračku.

Takođe, otac ubijenog dečaka, Mića Simić, posvedočio je da je dečak koji je usmrtio Andreja uvek nosio pun ranac noževa, čak i u školu, na šta je više puta upozoravao njegovu majku koja ga nije sprečila da nastavi sa takvim ponašanjem, a koje je za posledicu imalo ovaj zločin.

Andrej Simić je ubijen u potkrovlju kuće osumnjičenog dečaka ubice, koji je zatim istrčao na ulicu i bacio se na zemlju ponašajući se iracionalno, zbog čega ga je zbrinula Hitna pomoć.

Motiv ovog brutalnog čina nije saopšten.

Prema dostupnim podacima, osumnjičeni ubica je smešten na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

 

Koja prava se oduzimaju roditeljima?

Prema zakonu, sudska odluka o lišavanju roditeljskog prava, ocu i majci maloletnika oduzima sva prava i obaveze prema detetu osim dužnosti da ga izdržavaju.

Ona znači da roditelj nema više pravo da čuva, podiže, vaspitava, zastupa, stara se o obrazovanju i upravljanju imovinom deteta, ali da je i dalje dužan da obezbeđuje sredstva za njegov život.

Odluka o lišavanju roditeljskog prava upisuje se u matičnu knjigu rođenih.

Roditeljsko pravo se može vratiti u posebnom parničnom postupku ako prestanu razlozi zbog kojih je oduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari