Usvajanjem drugog rebalansa budžeta odbornici Skupštine grada Požarevca su na prvoj sednici lokalnog parlamenta nakon letnje pauze otklonili sve dileme prouzrokovane pojedinim promenama priliva novca u gradsku kasu.


Podsećanja radi, potreba za rebalansom je nastala zbog povećanja prihoda po osnovu uvećanja procenta poreza na zarade koji pripada jedinicama lokalne samouprave sa 40 na 80 odsto u iznosu od 144 miliona dinara, uvećanja prihoda od oko 44 miliona na ime uplata namenskih transfera od strane republičkih ministarstava za finansiranje odobrenih projekata, ali i smanjenja prihoda budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine zbog umanjenja iznosa naknade za zagađivanje životne sredine u iznosu od oko 406 miliona dinara, manjeg kreditnog zaduženja od oko 22 miliona dinara, koje je nastalo kao rezultat postignutih ušteda u postupcima javnih nabavki ili odustajanja od realizacije određenih projekata iz objektivnih razloga i, najzad, povećanja pojedinih vrsta prihoda od 44 miliona čije je ostvarenje za period od januara do avgusta bilo veće od planiranog.

Zaključeno je da će sve što je planirano biti i realizovano bez obzira na pomenute finansijske promene u prihodima. Naime, prihodi tekuće godine u rebalansu budžeta iznose milijardu i 938 miliona dinara, dok su predviđeni rashodi dve milijarde i 748 miliona dinara te je u rebalansu deficit planiran u iznosu od oko 809 miliona dinara.

On će biti pokriven iz dela neutrošenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 663 miliona dinara i zaduživanja od oko 145 miliona dinara.

Rebalans budžeta je podrobno obrazlagao gradonačelnik Miodrag Milosavljević. Zbog svega navedenog i korisnici budžestskih sredstava morali su da dostave izmene u svojim finansijskim planovima, utvrđene su novonastale potrebe koje je neophono finansirati u ovoj godini, među kojima je sanacija deponija Jeremijino polje i Gradske utrine, učešće u finansiranju izgradnje glavnog kolektora za Ljubičevo, dodatna sredstva za javnu rasvetu, sport i drugo. Ranije pomenutih 144 miliona dinara, koji su u budžet došli osnovu izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, biće utošeni na sledeći način: za presvlačenje regionalnih puteva kroz Požarevac biće izdvojeno oko 45 a za lokalne 23 miliona dinara, za prvu fazu izgradnje dečijeg vrtića na Čačalici opredeljeno je 25 miliona dinara dok je deset miliona predviđeno za dovođenje grejanja do objekta vrtića u izgradnji u MZ Burjan. Za socijalna davanja kroz jednokratne pomoći opredeljeno je sedam miliona a nešto manje od šest miliona dinara za završetak objekta kafane „Veliki Bulevar“. Za izradu kanala za bujučne vode u Kličevcu biće utrošeno nešto više od pet miliona dinara a sličan iznos opredeljen je i za završetak izgradnje lokalnih sportskih terena. Tu je i pet miliona za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Industrijsku zonu i drugo.

Opozicioni odbornici nisu glasali za rebalans budžeta a kao glavnu kritiku, izneli su manjak investicija kao i neophodnost veće kontrole trošenja budžetskih sredstava od strane pojedinih organizacija.

Gradonačelnik Miodrag Milosavljević je ponovio da budžet ima, pre svega investicioni karakter i dodao da se slaže sa tim da treba stvoriti kriterijume ili nadzor za dodelu svih sredstava.

Odgovarajući na primedbu da se u Požarevcu uređuje samo centar varoši, gradonačelnik Milosavljević izneo je podatak da se samo 13 odsto ukupno opredeljenih sredstava za investicije ulaže u širi centar a ostatak u periferiju i Kostolac i dodao da nije reč o ulepšavanju grada već o ozbiljnim investicijama za koje su potrebni projekti i saglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika.

– Za Ljubičevske konjičke igre troši se onoliko novca više u odnosu na prethodne godine koliko su porasli troškovi života ali Igre su mnogo bolje organizovane i znatno bogatije. Razmišljamo da se neke aktivnosti tokom narednih Igara premeste iz centra grada na Tulbu kako bi se promovisao i taj nedavno izvanredno uređen prostor, odgovorio je Milosavljević na primedbe opozicionih odbornika.

Kada je reč o završetku Nove bolnice, pitanju koje je takođe pokrenula opozicija, gradonačelnik je izneo informaciju koja je pristigla dan pre održavanja sednice Skupštine, a odnosi se na projekat „Zdravlje bez granica“ koji bi u saradnji sa Rumunijom trebalo da sprovede požarevačka bolnica. – Projekat je prošao administartivnu proveru, što je prva faza u njegovoj realizaciji. Sledi finansijska provera, rekao je Milosavljević.

Predsednik Skupštine grada Miomir Ilić istakao je da će rebalans budžeta bilansirati prihodnu i rashodnu stranu u realnim odnosima i dodao da će insistirati na tome da sve što je ušlo u ovaj rebalans bude i urađeno. – Zahtevaću od nadležnog Ministarstva i Vlade da preispitaju svoju odluku o smanjenju naknade za zaštitu životne sredine. Svi se moramo angažovati oko vraćanja ove odluke u prvobitan oblik, rekao je Ilić.

Iako će sredstva u Fondu za zaštitu životne sredine biti smanjenja, svi projekti koji su predviđeni kroz Program 2 za 2010. i program za 2011. godinu biće realizovani, rekao je predsednik komisije Fonda Žarko Pivac. – U dva programa usvojeno je 200 projekata koji će biti realizovani. Iako se u ovoj godini ne očekuje dalje prebacivanje sredstava, mi u ovom trenutku sa oko 770 miliona dinara imamo mogućnost da do kraja godine pratimo zahteve korisnika. U narednoj godini završićemo sve projekte bilo da se koriste sredstva iz Fonda ili budžeta, jer se svi projekti tiču razvoja grada, Kostolca i sela, rekao je Pivac i dodao da je komisija budžetskog fonda obavila svoj posao odgovorivši na kritike na račun sporosti realizacije programa.

Žarko Pivac je, kao šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada i poslanik u republičkom parlamentu govorio je i o stvaranju uslova i uređenju Industrijske zone. – Realizacija ovog projekta nije bila moguća bez određenih planskih dokumenata koje sadašnja koalicija nije zatekla kada je preuzela vršenje vlasti. U prethodnom periodu nije bilo urađeno ništa, iako opozicija stalno govori da jeste. Takođe, preko Svetske banke idemo ka realizaciji trafostanice 110/35 čija je vrednost 9,8 miliona evra, bez koje nije moguće pokrenuti industrijsku zonu jer je iskorišćenost energetskih kapaciteta u Požarevcu 98 odsto. Na sednici Skupštine odvojeno je pet miliona za izradu projektno – tehničke dokumentacije za Industrijsku zonu a pojedina javna preduzeća izdvojiće sopstvena sredstva za izradu planskih dokumenata na osnovu kojih ćemo konkurisati u ministarstvima. Ujedno vodimo pregovore sa potencijalnim investitorima, naglasio je Pivac.

Ostatak sednice bio je posvećen usvajanju informacija o pripremljenosti škola i upisu dece. U školama isti broj prvaka i strategiji razvoja sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari