– Rumljani su ustanovili svoj recept za smanjenje broja administrativaca tako što su se na udaru prvo našli opštinski čelnici. Broj plaćenih funkcionera sa 21 smanjen je na svega četiri. Ovde su kompletna opštinska vlada, kao i predsednik Skupštine opštine i njegov zamenik volonteri. Predsednik Opštine odrekao se svih pomoćnika i savetnika, a varoš glavnog menadžera. Rumljani su izračunali da im je ušteda na godišnjem nivou oko 20 miliona dinara. Prema rečima prvog čoveka opštine Gorana Vukovića, u funkcionisanju lokalne administracije nisu ništa izgubili.

 

– Možda smo postali operativniji. Nema više „mudrovanja“ na dugim zasedanjima o običnim, često i banalnim pitanjima. Verujem da su to već osetili i građani dolaskom na šaltere opštinske administracije – navodi Vuković.

Inače, ova sremska opština, uz Inđiju i Staru Pazovu, po kriterijumima Vlade Srbije nije došla pod udar novog Zakona o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju broj zaposlenih u lokalnoj administraciji. Ipak, i pored toga smanjenje troškova funkcionisanja administracije ovde se postavlja kao prioritetan zadatak pošto je punjenje opštinskog budžeta sve teže, pa se nastoji da se štedi gde god je to moguće kako kapitalne investicije ne bi bile dovedene u pitanje. Zato su, za primer, „seču“ započeli od „glave“ administracije. Na udaru se prva našla jedanaestočlana opštinska vlada. Umesto dosadašnjih mesečnih plata, između 50.000 i 70.000 dinara, članovi vlade sada primaju samo „obične“ dnevnice za vreme zasedanja. Još veću funkcionersku platu „izgubio“ je predsednik Skupštine opštine i njegov zamenika koji su takođe „počišćeni“. Mesto sekretara je objedinjeno za potrebe SO i opštinske vlade. Gradski menadžer nije ni biran. Doprinos uštedama dao je i sam predsednik Opštine odrekavši se tri pomoćnika i savetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari