Žitelji takozvane „četvrte“ ulice u Obrenovcu ne mogu da se vrate u svoje domove jer su im kuće potpuno uništene u poplavi, a od države do danas nisu dobili nikakvu nadoknadu. Osim što nemaju krov nad glavom, i još uvek borave u kolektivnim smeštajima, kod rođaka ili prijatelja, 28 porodica, koliko ih ima u ovoj ulici, razočarani su sumom koju im je država odredila za domaćinstva – po 120.000 dinara.

 Drugi problem je što oni nisu vlasnici kuća, već imaju stanarsko pravo, a vlasnik je firma Termoelektra, koja je od početka godine u stečaju.

Žitelji su se žalili nadležnima u opštini, a predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže za Danas da je dokumentacija o ovom slučaju prosleđena vladinoj Kancelariji za obnovu i razvoj poplavljenih područja, te da će stanovnici „baraka“, kako Obrenovčani zovu ovo naselje, uskoro dobiti novčano obeštećenje.

– S obzirom da oni nisu vlasnici tih objekata, država im ne može izgraditi kuću, ali će im zato dati nadoknadu u vidu novčanih sredstava – kaže Čučković. On je saglasan da je suma od 120.000 dinara mala i uveren da će Komisija naći pravo adekvatno rešenje za ove porodice.

Milica Vučetić (59), jedna od stanarki „četvrte“ ulice, koja je trenutno kod rođaka, objašnjava da su tu decenijama živele porodice radnika Termoelektre, firme koja brine o održavanju i tehničkoj kontroli Termoelektrane Nikola Tesla (TNT).

– Sve porodice su se ovde doselile osamdesetih godina prošlog veka. Gde ćemo mi sad da idemo i sa kojim novcem? Bili smo šokirani procenom državne komisije da su oštećenja naših stanova prve kategorije, dakle najmanja, i da će moći da se rekonstruišu uz minimalnu državnu naknadu od 120.000 dinara. Sve kuće su bile poplavljene do krova, ostali su samo goli zidovi – priča Milica Vučetić. Ona objašnjava da su objekti u „četvrtoj“ ulici bili identični – montažni, prizemni, sa po dva mala stana pod istim krovom. Poplave su odnele sve što je bilo u kućama, zidovi su deformisani i oštećeni jer nisu od čvrstog materijala.

Milica skoro 30 godina radi u Termoelektri, a mesecima ne prima platu jer je firma u stečaju. U istom preduzeću je radio i njen pokojni suprug. Sada živi sa ćerkom, kod rođaka ili prijatelja, i iščekuje rešenje za njen problem. Kao i ostalih 28 porodica.

Vlada Srbije obećala je da će do jeseni obnoviti kuće poplavljenih, a to nam je potvrdio i Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za obnovu i razvoj poplavljenih područja, naglasivši da će svi koji su ostali bez krova nad glavom zimu dočekati u svojim kućama i da on „od tog plana ne odustaje“.

Zabrinuti za zdravlje

Boreći se za adekvatnu nadoknadu, stanari „baraka“ su saznali da su im kuće građene od kancerogenih azbestnih ploča i staklene vune. Osim što ne znaju gde će dočekati zimu, sada su zabrinuti i za svoje zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari