Strasti se nakon prošlonedeljne ostavke Dejvida Petreusa na funkciju direktora CIA još nisu utišale, pošto se neki političari pitaju kako im je promakla afera o kojoj, kako tvrdi Bela kuća, ništa nije znao ni sam predsednik Barak Obama. FBI je znao još letos kada je i pokrenuo istragu. Pojedini članovi Kongresa protestuju zašto su obavešteni o istrazi FBI tek nakon izbora.

Senatorka Dajan Fajnstejn, demokrata iz Kalifornije i predsednica Obaveštajnog komiteta, kazala je da komitet traži objašnjenje. Ona tvrdi da bi ceo slučaj mogao da se odrazi na nacionalnu bezbednost.

Klupko skandala se dalje obmotava. Juče je obelodanjeno ime žene koja je dobijala uznemiravajuće poruke od Pole Brodvel, ljubavnice i biografa Dejvida Petreusa. Reč je o Džil Keli (37) koja živi na Floridi i porodični je prijatelj Petreusa i njegove supruge Holi. Nema naznaka da je Kelijeva bila u vezi sa Petreusom, pokazuju rezultati istrage Federalnog istražnog biroa pokrenute pošto je Kelijeva kazala da je primila preteće poruke od Brodvelove.

Petreus je ostavku podneo navodeći kao glavni razlog vezu sa Brodvelovom. On je, navode američki mediji, proteklih meseci poslao nekoliko hiljada mejlova Brodvelovoj iako je sa njom raskinuo 2011. kada je imenovan za direktora. To je nateralo zvaničnike da ospore njegovu sposobnost da racionalno prosuđuje, pa je pod pritiskom i podneo ostavku, piše američka štampa.

Analitičari tvrde da skandal nije jedini razlog odlaska Petreusa. Bivši šef CIA je gotovo četiri decenije u braku sa Holi. Upoznali su se dok je Petreus bio kadet na vojnoj akademiji Vest Point, a njen otac rukovodio akademijom. Diplomirao je kao najbolji u klasi. Brodvelova je takođe diplomirala na Vest Pointu sa najvišim ocenama iz stručnih predmeta.

Ubistvo američkih diplomata u Bengaziju, odnosno činjenica da ono nije sprečeno, jedna je od teorija koja se navodi kao razlog generalovog odlaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari