Ponedeljak, 15. septembar 2014. godine u Tekiji, Grabovici, Podvrškoj, Kamenici, Brzoj Palanci, Manastirici i drugim naseljima podunavske opštine Kladovo pamtiće dugo. I to ne po lepom, budući da su obilne padavine izazvale bujične poplave, koje su se sa okolnih brda i planina sručile na naselja. U naletu vodene stihije brojne su porodice u trenu ostale bez onoga što su decenijama sticale, a mulj i voda „zarobili“ su kuće, škole, prodavnice.

Bilo je potopljeno skoro 300 objekata, oštećeno više od 500 kuća, pomoćnih i ekonomskih objekata, uništeni kilometri i kilometri lokalnih i magistralnih puteva, srušeno nekoliko mostova, potopljeni hektari oranica. Velika oštećenja pretrpela je i vodovodna, elektroenergetska i telekomunikaciona infrastruktura, pojedina mesta u ovom delu zemlje ostala su bez pijaće vode, struje i telefona. Materijalna šteta, kako je ustanovila komisija za procenu, iznosi oko milijardu dinara. Danas, šest meseci kasnije primetne su razlike da se dosta toga uradilo, ali i da treba još dosta toga, saznaje Danas od predsednika opštine Kladovo Radovana Arežine.

– Još uvek smo u stanju koje zahteva vanrednu situaciju, potrebno je još mnogo toga uraditi, sanirati. Ne treba zanemariti da je, na primer, Grabovica bila mesec dana pod vodom. Do sada je po rešenjima oštećenim građanima dato 27 miliona dinara, a taj posao i dalje traje. Grade se dva odvodna kanala u Tekiji i Grabovici, koje radi JP „Đerdap“, osim kanala tu si i mostovi u selima Kamenica i Milutinovac, sanacija puteva. Za Tekijance koji su ostali bez kuća, nove kuće biće građane uz pomoć Lafarža i Ambasade Francuske i reč je o najsavremenijem vidu gradnje, tako da će Tekijanci ovog proleća moći da se usele, kaže Arežina, navodeći da nije izostala pomoć države i brojnih donatora.

Nedavno su Ugovor o bespovratnoj donaciji potpisali direktor Fonda dijaspore za maticu, Živadin Jovanović i prvi čovek Kladova, Radovan Arežina, po kome je donirano deset miliona dinara za saniranje posledica bujičnih poplava. Ova su sredstva namenski usmerena za sanaciju ulica odnosno rekonstrukciju oštećene putne infrastrukture, rekonstrukciju ulica Pere Dimitrijevića u Kladovu, Moše Pijade u Grabovici i Hajduk Veljkove u Brzoj Palanci.

– Opština će obezbediti projektnu i tehničku dokumentaciju, kao i tehnički i pravni nadzor tokom realizacije radova. Dinamika poslova će zavisiti od kretanja asfaltne baze, ali očekujemo da će posao uskoro biti završen, objašnjava Arežina

Inače, na poseban račun koji je otvoren za pomoć opštini Kladovo do polovine marta uplaćeno je 23,9 miliona dinara. Ovim sredstvima kupovani su hrana, voda, sredstva za higijenu, finansiran je prevoz učenika iz Tekije do Kladova.

Gradnja kolektora do kraja aprila

Radovi na izgradnji otvorenog kolektora u okviru projekta zaštite od bujičnih voda naselja Tekija ulaze u završnu fazu, a prilikom nedavnog obilaska Tekije ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, Velimir Ilić ocenio je da se posao uspešno sprovodi kraju i da će radovi biti završeni do kraja aprila. Do sada je izbetonirao 200 metara trapeznog kolektora dimenzija 1.000 puta 2.500 milimetara, a radove vredne oko 125 miliona dinara finansira PD „Hidroelektrane Đerdap“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari