– Iako nije bio jakog intenziteta, zemljotres koji je preksinoć zadesio Kosjerić oštetio je oko 100 kuća, prvenstveno na seoskom području i onih koje su stare gradnje. Na sreću, nema povređenih, ali nekoliko porodica moraće da se iseli iz svojih domova. Pojedinačna šteta na kućama je od 5.000 do 10.000 evra. Osim šteta od zemljotresa u Kosjeriću, na području jugozapadne Srbije, zbog velikog snega mnoštvo domaćinstava proteklih dana nije imalo električnu struju, a veliki broj puteva, prvenstveno seoskih, nisu bili prohodni, zbog čega je proglašena vanredna situacija u Arilju i Novoj Varoši.

Milijan Stojanić, predsednik opštine Kosjerić, rekao je za Danas da će konačnu procenu šteta od zemljotresa ponuditi timovi koji su formirani i koji obilaze ugrožena domaćinstva. Međutim, kako je rekao, otežan je pristup mnogim seoskim domaćinstvima

– Najugroženija područja su sela Donja i Gornja Ražana, jer su na kućama popucali zidovi i plafoni, pa će dve ili tri porodice sa malom decom morati da budu iseljene, jer njihove kuće nisu za stanovanje. Osim toga, oštećeni su i objekti Doma kulture i policijske stanice – kazao je Stojanić i dodao da se lokalnoj samoupravi javljaju vlasnici kuća koji ne žive u Kosjeriću, a koji su spremni da ugroženim građanima ponude privremeni smeštaj.

– Lokalna samouprava nema novca da sama sanira štete, jer je opštinski budžet oko 300 miliona dinara i nedostaje nam oko 80 miliona dinara zbog zatečenih dugova i smanjenih transfera od republičke vlasti, kao i zbog otklanjanja posledica od prošlogodišnjih poplava. Očekujemo pomoć od Vlade Srbije, koju je najavio ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, ali i od donatora – poručio je Stojanić i dodao da u nekim selima putevi još nisu prohodni i da se nada da će taj problem biti rešen u toku jučerašnjeg dana.

Zemljotres se, osim u Kosjeriću, osetio u celoj zapadnoj Srbiji – Užicu, Požegi, Čačku, Lučanima, Valjevu, Ivanjici, području Suvobora, ali i u Rumi, Beogradu, Obrenovcu, kao i u istočnom delu Republike Srpske – Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i Bratuncu.

Inače, zbog snega koji je proteklih dana izazvao velike probleme, mnoga domaćinstva bila su bez električne struje i putevi su bili neprohodni, u opštinama Nova Varoš i Arilje proglašena je vanredna situacija. Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš, rekao je za Danas da je situacija od juče znatno bolja i da sva domaćinstva imaju električnu struju, te da putari čiste sneg na području sela Jasenovo, Božetići, Bela Reka i Negbina. 

– Stanje se polako normalizuje. Stabilizovano je snabdevanje električnom energijom, škole su počele da rade, ali očekujemo pomoć od Vlade Srbije u gorivu ili u novcu od oko dva miliona dinara – rekao je Paunović.  

Zoran Todorović, predsednik opštine Arilje, objasnio je da je zbog velikih snežnih nanosa i problema u snabdevanju električnom energijom, vanredna situacija proglašena u subotu i to u devet seoskih mesnih zajednica, što čini dve trećine teritorije te opštine. 

– Osim nekoliko puteva u zaseocima, svi putni pravci su prohodni i po našim informacijama gotovo sva domaćinstva imaju električnu struju – saopštio je Todorović, istakavši da su najveće štete na poljoprivrednom zemljištu.

Vozačima se savetuje oprez

Iako se putari trude da očiste sneg, saobraćaj je otežan na seoskom području Sjenice, Prijepolja, Užica i Čajetine. Vozačima se savetuje oprez u dolinama Lima i Drine, na deonicama od Borove Glave i Kadinjače, gde vetar stvara snežne nanose, ali i na putu od Požege do Kosjerića, zbog klizišta i odrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari