Oštetili budžet za 39 miliona dinara, Prekršajni sud u Požarevcu ih osudio na kazne od po 30.000 dinara 1Foto: Shutterstock/librakv

Prekršajni sud u Požarevcu osudio je na minimalne novčane kazne od po 30.000 dinara dvoje bivših direktora Centra za kulturu u Kučevu zbog kojih je budžet oštećen za oko 39 miliona dinara, preneo je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Postupak je pokrenut po prijavi budžetske inspekcije, a nakon pisanja CINS o spornim ugovorima koje je Centar za kulturu sklapao sa odbornicima Srpske napredne stranke.

Zlatan Zabukovec i Jasmina Blagojević, nekadašnji direktori Centra za kulturu Dragan Kecman u Kučevu, osuđeni su zato što su od početka 2020. do kraja januara 2022. nezakonito angažovali na desetine ljudi na šta je potrošeno oko 39 miliona dinara.

Oboje su na sudu priznali prekršaj i kažnjeni su sa po 30.000 dinara.

Tako je Blagojević sudiji rekla da su ljude zaposlili bez pribavljene saglasnosti Vlade i mišljenja ministarstva, što su bili dužni da imaju, zarad „socijalne politike i zbrinjavanja ljudi“.

Slično je ispričao i Zabukovec: „Mi smo zaposlili određen broj lica po tom osnovu sa ciljem da ostvarimo neku socijalnu politiku, odnosno zbrinemo ta lica i njihove porodice te nikakve loše namere u tom činu nije bilo“.

Kako se navodi u presudi Prekršajnog suda u Požarevcu (Odeljenja u Golupcu), upravo to što su priznali uzeto je kao jedna od olakšavajućih okolnosti prilikom određivanja kazne, iako su prekršaje napravili sa umišljajem.

Pored Blagojević i Zabukovec, kažnjen je i Centar za kulturu kao pravno lice sa 200.000 dinara što je niže od zakonom predviđene kazne. Sudija je u presudi navela da je na to posebno uticala činjenica da je ova ustanova otklonila nepravilnosti i pre nego što je presuda doneta.

Ovom presudom praktično je „otpisano“ oko 39 miliona dinara, koliko je nezakonito potrošeno, s obzirom da oni neće biti vraćeni u budžet“, naveo je CINS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari