Pokušaj Islanda da brzo pristupi Evropskoj uniji izazvao je diplomatsku podelu u samoj Uniji i nezadovoljstvo država Zapadnog Balkana koje se već dugo vremena bore da uđu u EU, ocenila je američka agencija za strateška predviđanja Stratfor.

Mala populacija Islanda i politička stabilnost predstavljaju tu državu kao idealnog kandidata za ulazak u EU, ali ako procedura za ulazak bude značajno ubrzana, to će dovesti do nezadovoljstva onih država koje već godinama čine sve da uđu u Uniju, a to još nisu postigle, navodi se u izveštaju.

Stratfor ističe da ni EU po tom pitanju nije jedinstvena, tako da je ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, navodno, na sastanku šefova diplomatija EU 27. jula, zapretio da će njegova zemlja uložiti veto na ulazak Islanda, pošto bi eventualni brzi ulazak Rejkjavika „obeshrabrio“ Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, koje već godinama prolaze kroz proces pridruživanja Uniji.

Na ubrzanu islandsku kandidaturu pozitivno ne gleda ni Italija, koja takođe, kao i Beč, želi brži ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, čime bi se osigurala stabilnost tog regiona, a samim tim i njihovih granica.

Bez obećanog ulaska Balkana u EU, teško je očekivati da bi taj region ostao miran, ocenjuje Stratfor, i dodaje da bi, pri sadašnjim svetskim prilikama, kada su SAD zaokupljene Bliskim istokom, na EU palo rešavanje bezbednosnih problema na Balkanu.

Agencija, međutim dodaje da Island u odnosu na države Zapadnog Balkana ima prednost u bezviznom režimu, koji njegovi građani već imaju za putovanja u EU, i činjenici da je Rejkjavik već član Evropskog unutrašnjeg tržišta.

Takođe, Island ima samo 300.000 stanovnika i ne očekuje se veći odliv radne snage te države u članice EU, dok za stanovnike država Zapadnog Balkana takva zabrinutost postoji.

Jedini veći problem koji Island ima sa EU jeste pitanje prava na ribolov, naveo je Stratfor.

Kriminal prepreka za Crnu Goru

Podgorica – Dalji progres Crne Gore ka NATO i Evropskoj uniji zavisi od nastavka reformi i spremnosti da se dosledno implementiraju usvojeni zakoni, ocenio je zamenik pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Džozef Mekmilan. Budući napredak Crne Gore, ne samo ka NATO već i EU, zavisi od toga da vlasti nastave reforme, da nastave usvajanje zakona i da se oni sprovode u skladu sa politikama institucija kojima želi da se pridruži, kazao je Mekmilan magazinu Partner, koji izdaje Ministarstvo odbrane Crne Gore. On smatra da je važno da crnogorsko društvo odlučno deluje protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su problemi koje mnogi vide kao glavnu prepreku daljem progresu Crne Gore. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari