Višem sudu u Bijelom Polju je prošle godine od ukupnog broja predmeta u radu ostalo neriješenih svih vrsta 117, ili 2, 6 odsto od ukupnog broja, kazao je predsjednik Tofil Žujović. On je, takođe, naglasio da nije bio nijedan kontrolni zahtjev za ubrzanje postupka, a razlog za to je, kako kaže, što je u svega 11 predmeta kod ovog Suda postupak trajao duže od jedne godine.


– Broj starijih predmeta iz 2010. i ranijih godina, zaključno sa prošlom godinom, takođe je zanemarljiv, jer je ostalo neriješenih devet predmeta. Kvalitet rješavanja predmeta je više nego zadovoljavajući, imajući u vidu da je od ukupnog broja po redovnim i vanrednim pravnim sredstvima ukinuto 17 odsto, kazao je Žujović. On je istakao da su skoro sve odluke urađene u propisanim rokovima i na nivou Suda ostvarena norma od 152 odsto. Žujović je istakao da je većina sudova u Crnoj Gori opterećena i predmetima iz oblasti kriminala i korupcije. „Nekoliko takvih predmeta je i u bjelopoljskom Višem sudu: Bukovica, Kaluđerski laz, Šarići, Kalići… U predmetu Bukovica, Vijeće ovog Suda je 3. oktobra prošle godine javno objavilo presudu kojom su optuženi oslobođeni, zato što tokom postupka nijesu potvrđeni navodi optužbe, odnosno izvedeni dokazi nijesu bili dovoljni da utvrde krivicu i krivično pravnu odgovornost za djelo koje im je stavljeno na teret. Na presudu je žalbu izjavio državni tužilac, tako da se spisi ovog djela nalaze kod Apelacionog suda. U predmetima Kaluđerski laz dokazni postupak je pri kraju, a u predmetu Šarić dokazni postupak je završen. U predmetu Kalići, vanpretresno vijeće je 28. decembra potvrdilo optužnicu Specijalnog tužioca i predmet je u skladu sa Poslovnikom o radu sudija podnijelo Dragu Konataru, koji će ovih dana zakazati glavni pretres“, kazao je Žujović.

Kako bi se obezbijedio još efikasniji rad, Žujović smatra da bi bilo neophodno obezbijediti odgovarajuću materijalno- tehničku opremljenost sudova i finansijsku stabilnost nosioca sudijskih funkcija, kako bi sudije bile stimulisane da trajno ostanu u sudijskom pozivu.

– Samim tim, i na najbolji način sudije će biti zaštićene od nedostojnih pritisaka i iskušenja, jer će se u protivnom ponoviti okolnosti iz devedesetih kada su sudove napuštale najbolje, najstručnije i najiskusnije sudije. To se, svakako, odrazilo na ažurnost, efikasnost i kvalitet rješavanja predmeta a samim tim i na blagovremeno ostvarivanje i zaštite prava građanima u raznim rokovima, istakao je Žujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari