Prošle nedelje u Petrovcu na Mlavi održani su izbori za Savete mesnih zajednica, gde je SNS odneo pobedu ispred SPS, koji su ovde prvi put izgubio od 1990. godine, od novih demokratskih izbora. O tome i drugim pitanjima razgovarali smo sa prvim čovekom „naprednjaka“ u Petrovcu na Mlavi, Duškom Nedinićem, koji u tom gradu vrši funkciju predsednika Skupštine opštine.


Na nedeljnim izborima za Savete mesnih zajednica SNS je ostvarila neočekivano dobre rezultate. Koji su to rezultati i kako komentarišete vaš uspeh?

Ne bih se složio da su rezultati neočekivani. Srpska napredna stranka je po mom dubokom mišljenju pobedila u opštini Petrovac na Mlavi sa 6-1, u Velikom Laolu kao najvećoj mesnoj zajednici posle Petrovca pobedila sa 3-0, a pobedila je u Bošnjaku gde 20 i više godina tu vrše vlast socijalisti, zatim Dobrnju, Vezičevu, Manastirici, Starčevu, i još par Mesnih zajednica. Obzirom da SNS nije imala svoje liste u devet sela, tamo gde je imala direktan okršaj sa SPS-om van Petrovca i Velikog Laola ili je pobedil ili je izgubila sa malom razlikom, izuzev u selu Ranovcu. Zbog toga smatram da je SNS na ovim izborima pobednik ne samo u gradu Petrovcu nego i u opštini, a to je rezultat dobrog rada naših aktivista i principa za koje se zalažemo.

Da li će se ti rezultati odraziti i na stanje u koaliciji sa socijalistima?

Ovi izbori su pokazali da građani opštine Petrovac na Mlavi podržavaju SNS i da od SNS traže veću odgovornost. Ovi izbori još pokazujuda SNS treba da ponesu još veću odgovornost, a samim tim i veće učešće u vlasti, jer je SNS po mom mišljenju najjača politička opcija u Petrovcu na Mlavi.

Pre šest meseci ušli ste u vlast sa socijalistima, po ugledu na republičku vladu. Kakvi su odnosi sa njima, jer oni su uhodani u vršenju vlasti?

Nama se vlast desila i procena je rukovodstva SNS da je interes ove opštine koalicija sa SPS obzirom na stanje u Republičkoj vladi. Postoji mnogo prostora da ti odnosi budu bolji i iskreniji, jer je to interes ove opštine.

Da li možete da sprovodite vaše ideje i da li ima opstrukcije od strane vaših koalicionih partnera?

U ovom trenutku, nažalost, moram da kažem, imajući u vidu koliko SNS u opštini Petrovac ima vlasti, nemožemo da sprovedemo naše ideje, jer smatram da naši koalicioni partneri neshvataju da bez obzira što imamo totalno različite lokalne političke prioritete, mora da se dođe do kompromisa u interesu čitave optine i grada Petrovca.

Prioritet vlade i vašeg predsednika Aleksandra Vučića je borba protiv korupcije. Kakvo je stanje u Petrovcu po tom pitanju i da li ste nešto preduzeli u vezi s tim?

Apsolutno podržavamo borbu protiv korupcije i kriminala. Odgovorno tvrdim da nijedan funkcioner SNS nije učinio nikakav zakonski prekršaj ili krivično delo, građani opštine Petrovac veruju u nas i zato su nam na ovim izborima dali veliko poverenje. Ako primetim da neko pokušava da se okoristi na nelegalan način, bez obzira da li je iz naše stranke, stranke koalicionag partnera ili neko drugi, odmah ću ga prijaviti nadležnim organima da ga procesuiraju. Po tom pitanju biću bezkompromisan kao što je i naš predsednik Aleksandar Vučić.

Vi i dalje radite svoj advokatski posao, dok volonterski obavljate funkciju predsednika Skupštine opštine Petrovac. Kako vam polazi za rukom da izvršavate sve te obaveze?

Kada sam preuzeo mesto predsednika Opštinskog odbora SNS Petrovac na Mlavi nisam ni sanjao da ću tako brzo doći na mesto predsednika Skupštine opštine Petrovac. U ovu priču sam uvukao veliki broj meni dragih ljudi, a pokušavam da promovišem neke nove principe bavljenja politikom za koje smatram da su u interesu ove Opštine i ovog grada. Zato pokušavam da stranku proširim i da otvotim vrata za sve prave ljude, sposobne, i ljude koji vole ovaj grad i ovu opštinu. Zbog toga nemogu nazad. Teško jeste i dosta radim, ali sam siguran da će taj rad pratiti rezultati.

Ankete su pokazale da je SNS ubedljivo najjača stranka u republici. Kakav je rejting vaše stranke u Petrovcu i da li imate veći priliv članstva u odnosu na prethodni period?

Tačno je da je SNS najača stranka u Republici. Imamo veliki priliv članstva, a ovi izbori za Mesne zajednice su pokazali da smo trenutno najača stranka u opštini Petrovac na Mlavi, a u samom gradu smo apsolutni pobednici u odnosu na SPS.

Vašu stranku prati fama da nemate dovoljno kvalitetnih kadrova za određene funkcije. Da li je to slučaj i sa vama u Petrovcu?

Smatram da SNS i na nivou Srbije, kao i u Petrovcu ima kvalitetnih kadrova i stručnih ljudi. Međutim, u ovom trenutku vlast koju imamo u koaliciji sa SPS je isuviše mala, da bi ti kadrovi mogli da dođu do izražaja sa jedne strane, a sa druge strane vrata SNS su otvorena za sve one koji mogu da uspešno vode grad i Opštinu, bez obzira na političke boje.

S obzirom da ste predsednik Opštinskog odbora, kakav odnos imate sa Okružnim odborom i sa njegovim predsednikom Veroljubom Arsićem?

Kao predsednik Opštinskog odbora imam vrlo dobru saradnju sa Veroljubom Arsićem šefom poslaničke grupe u Republičkom parlamentu. Takođe imam jako dobru saradnju sa potpredsednikom Izvršnog odbora SNS Aleksandrom Jovičićem, kao i sa mnogim mladim ali značajnim članovima SNS. Moje veliko zadovoljstvo u radu našeg predsednika Aleksandra Vućića i motiv za dalji rad, kada je u pitanju on, nije samo borba protiv korupcije, što je po mom mišljenju njegova dužnost, već i u tome da je naš predsednik u vrhu stranke postavio nove mlade ljude koji mogu da preuzmu odgovornost za budućnost Srbije, a sa kojima je zadovostvo sarađivati.

Projekat Homoljsko oko koji se odnosi na ulaganje u vaš kraj prema rečima Prvulovića predsednika MZ Stamnica, koči aktualna vlast u Petrovcu, jer nemaju razumevanja za to, iako je u pitanju milionsko ulaganja stranog kapitala. Da li znate o čemu se radi i kakav je vaš komentar povodom tog pitanja.

Moja saznanja upućujuna zaključak da se projekat „Homoljsko oko“ radi dugi niz godina, da taj projekat treba podržati, ali biću potpuno otvoren i reći ći da je došlo do prekida veza između Izvršne vlasti u Opštini Petrovac na Mlavi i tog projekta, našta SNS i pored najbolje volje u ovom trenutku nemože da utiče.

Da li postoji mogućnost da vas koalicioni partneri nakon ovih izbora izbace iz lokalne vlasti?

U politici je sve moguće, pa i to da SNS bude opozicija na lokalnom nivou. Međutim, mislim da to nebi bio dobar potez ni za naše koalicione partnere, a ni za nekog ko bi ušao u takvu avanturu jer bi na duži rok to bilo političko samoubistvo.

Odgovorno tvrdim da SNS kako na Republičkom tako i na Opštinskom nivou ima iskrenu želju da se mnoge stvari promene na bolje, a mislim da to pokazujemo i delima, kano na mikro, tako i na makro planu. Svim građanima Petrovca na Mlavi poručujem da veruju u nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari