rudnik litijumaFoto: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti oglašava se povodom još jednog napada na slobodnu misao i reč koje je Aleksandar Matković, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka, izgovorio, u dnevnom listu Danas, a nakon toga dobio ozbiljne pretnje smrću.

 

– Kolega Matković je dao kratku, ali efektnu, ekonomsku analizu rudarenja litijumom i pokušao da navedenim podacima iz relevantnih izvora pokaže da li zaista postoji ekonomska korist iz tog procesa, a da se ne zanemari i ugrožavanje životne sredine. Njegov tekst je ujedno i poziv na objektivno sagledavanje činjenica i svako ko raspolaže ekonomskim parametrima i ekonomskim znanjem, povodom ove teme, može ih ukrstiti sa podacima koje je kolega Matković izneo. Umesto toga, kolega Aleksandar Matković dobija ozbiljne pretnje, ne samo upućene njemu, već i članovima njegove porodice, navodi se u saopštenju.

Iz mreže akademske solidarnosti apeluju i zahtevaju od nadležnih državnih organa da pokrenu efikasnu istragu i u najkraćem vremenskom roku, otkriju one koji pretnje smrću upućuju slobodnomislećem članu akademske zajednice, a ujedno apeluju i na akademsku zajednicu i širu javnost, da daju bezrezervnu podršku kolegi Aleksandru Matkoviću.

– Slične pretnje su doživeli pojedini članovi akademske zajednice i u prethodnom periodu, koji su svojom kričkom misli, izazvali nezadovoljstvo vladajućih struktura, koji svaki vid kritike i drugačijeg razmišljanja o važnim društvenim temama doživljavaju i predstavljaju kao direktan napad na državu (u ovom slučaju vlast) i shodno tome neprimereno reaguju, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari