Osuda pretnji Magločistaču 1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene članovima redakcije portala Magločistač u Subotici.

Nadležni državni organi Srbije se pozivaju da najhitnije preduzmu odgovarajuce korake da identifikuju i primereno kazne autore opasnih pretnji, navodi se u saopštenju te medijske platforme.

Portalu Magločistač su, u komentarima ispod teksta upućene eksplicitne pretnje da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će “čizmama gaziti” po njihovim „krajnicima“, podseća se u saopštenju.

Povod za pretnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra, a čija je tema pretnja smrću koju je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio jednom svom stranačkom kolegi.

“U Srbiji je zaštita novinara neefikasna i zato iz godine u godinu raste broj pretnji, posebno putem društvenih mreža. Sve je više onih koji sami ili po nečijem nalogu šalju jezive pretnje novinarima i to samo zato što oni rade svoj posao“, izjavio je generalni sekretar Nezavsinog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković.

Na žalost, dodao je on, ni novi mehanizam zaštite uspostavljen krajem 2016. sporazumom policije, tužilaštva i novinarskih i medijskih organizacija još ne daje nikakve rezultate.

Prema njegovim rečima, nosioci vlasti koji javno ne osudjuju napade na novinare i medije, prećutno podržavaju politiku nekažnjivosti stoga nemaju prava da govore o slobodi, demokratiji i evropskom putu Srbije.

Regionalna platforma podržava NUNS i poziva srpske institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobodu izražavanja koji su implementirani u nacionalno zakonodavstvo, i time omoguće novinarima i medijima u Srbiji slobodan i bezbedan rad.

Regionalnu platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari