Vojvođanski ombudsman osudio je juče precrtavanje naziva grada Novog Sada na mađarskom jeziku na novopostavljenoj višejezičnoj tabli iz pravca Temerina i okarakterisao taj čin kao napad na instituciju ombudsmana.


Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, postavljanje višejezičnih tabli sa nazivom naseljenog mesta, kao jedan od načina ostvarivanja prava na očuvanje posebnosti pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, obaveza je organa lokalne samouprave koju predviđaju Ustav Srbije, zakoni i statuti lokalnih samouprava.

Postupajući po predstavci u kojoj je ukazano na to da u Novom Sadu nisu postavljene višejezične table sa nazivima mesta na jezicima u službenoj upotrebi, pokrajinski ombudsman je gradu Novom Sadu 29. juna uputio preporuku da postupi u skladu sa zakonskom obavezom.

Grad Novi Sad je 20. septembra obavestio ombudsmana o postavljanju prvih višejezičnih tabli iz pravca Temerina, Veternika i Petrovaradina, a u istom dopisu najavljeno je i postavljanje tabli na ostalim putnim pravcima na prilazu Novom Sadu.

„Kao nezavisni i samostalni organ koji se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda, pokrajinski ombudsman ovaj vandalski čin ujedno smatra i napadom na ovu nezavisnu i samostalnu instituciju koja je izdala preporuku“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari