Četiri godine od tragične željezničke nesreće na Bioču, kada je stradalo 47 putnika, među kojima je bilo čak 24 Bjelopoljca, obeleženo je u petak u Bijelom Polju. Porodice i rodbina nastradalih putnika položili su cvijeće na spomen-obilježje u gradskom parku u Bijelom Polju.

Preživjeli putnik Vesko Vlahović izrazio je zahvalnost Bijelom Polju na svemu što je uradilo nakon tragedije.

– Sve vrijeme ste bili uz nas i pomogli nam da lakše prebrodimo tragediju. Nadam se da će vaš primjer slijediti i neke druge sredine – kazao je Vlahović.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević rekao da je ovo dan koji podsjeća, ali istovremeno i obavezuje.

– Današnji dan nas podsjeća na ljude koji su toga dana tragično izgubili živote i sve nas opominje da se nešto slično nikad više ne desi – rekao je Milošević.

Prije četiri godine, 23. januara u željezničkoj nesreći stradalo je 47 putnika, a više od 200 ih je bilo povrijeđeno. Nakon nesreće pokrenut je sudski proces u kojem je kao jedini krivac proglašen mašinovođa Slobodan Drobnjak.

Presudu kojom je mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen na šest godina zatvora za željezničku nesreću na Bioču 23. januara 2006. potvrdilo je ranije žalbeno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Radule Kojović. Istom odlukom krivice su oslobođeni bivši izvršni direktor Rešad Nuhodžić, izvršni direktor prevoza Momčilo Rakočević, pomoćnik izvršnog direktora za saobraćajne poslove Vojo Andrijašević, šef depoa Velimir Vučković, otpravnik vozova na stanici u Bijelom Polju Petko Rakonjac, službenik kontrolnog prijema Danilo Darmanović, šef vuče Milisav Dragojević i službenici odgovorni za ispravnost vozova Jovan Vuković, Dragan Baćović i Veselin Todorović. Svi oni su se teretili za nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem. Takođe, tužilaštvo je podnijelo posebni optužni predlog protiv otpravnika vozova u Bijelom Polju Milojice Drobnjaka zbog toga što, kako je pisalo, prije nesreće nije izvršio pravilnu kontrolu kočionog mehanizma voza, ali je i on oslobođen krivice.

Prvostepena presuda izrečena je u decembru 2007. nakon čega su žalbe uložili tužilac i branioci Slobodana Drobnjaka. Tužilac je tražio maksimalnu kaznu od osam godina za mašinovođu i osuđujuću presudu grupi funkcionera i radnika željeznice, zbog nesavjesnog rada u službi od 2004. do 2006. Branioci Slobodana Drobnjaka – Dragana Vujović i Goran Rodić, u žalbi su naveli da je u postupku pričinjena teška povreda odredaba krivičnog postupka, da je činjenično stanje u vezi sa nesrećom utvrđeno pogrešno i nepotpuno, te da nije utvrđen pravi uzrok nesreće.

Iako je na suđenju za tragediju u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika, iznijet niz činjenica i indicija da rukovodioci željeznice nijesu ništa učinili da poboljšaju bezbjednost putnika, da su vozovi i pruga u veoma lošem stanju, sud se time nije bavio jer to nije bio predmet optužnice.

Presuda

Odbrana mašinovođe Slobodana Drobnjaka uputila je nedavno zahtjev Vrhovnom sudu da odloži izvršenje kazne zatvora od šest godina. Jedan od Drobnjakovih branilaca, advokat Goran Rodić kazao je da je njegov klijent dobio poziv da se javi Osnovnom sudu 27. januara u Podgorici, radi upućivanja na izvršavanje kazne po pravosnažnoj presudi. Rodić je saopštio da će se Drobnjak u svakom slučaju odazvati tom pozivu, ali da će sačekati odgovor na zahtjev o odlaganju izvršavanja kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari