"Osuđeni ratni zločinci javno se promovišu u Srbiji": Nenad Golčevski za Danas o novoj optužnici protiv Šešelja 1Foto: Privatna arhiva

U ovom trenutku ne znamo sadržaj optužnice, pa ga ne možemo ni komentarisati. Jedino što znamo je da je u pitanju optužnica za nepoštovanje suda, kaže za Danas Nenad Golčevski, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo povodom nove optužnice podignute protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

„Dakle, Šešelj i njegovi saradnici su optuženi da su ponovo “svesno i namerno ometali sprovođenje pravde”“, podseća Gločevski.

On dodaje da to može uključivati zastrašivanje svedoka ili druge načine pritiska na svedoke, obelodanjivanje poverljivih sudskih dokumenata i slično.

„U Haškom tribunalu su već vođena tri takva procesa protiv Šešelja, i u sva tri je osuđen, ukupno na četiri godine i devet meseci zatvora. Osim toga, odvojeni postupak za nepoštovanje suda se i dalje vodi protiv Šešeljevih saradnika iz njegovog tima za odbranu – koji su i dalje begunci od pravde, pošto odbijaju da se pojave pred Mehanizmom (Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove) u Hagu u tom procesu, a Srbija odbija da ih isporuči“, kaže Golčevski za Danas.

Sama činjenica da je optužnica podignuta, nastavlja naš sagovornik, pokazuje da bez obzira na završetak procesa za ratne zločine pred međunarodnim sudovima, i dalje postoji mehanizam za pozivanje na odgovornost onih koji svesno i namerno ometaju sprovođenje pravde, barem kada su u pitanju procesi vođeni pred Tribunalom i Mehanizmom.

Golčevski kaže da su sakrivanje, ignorisanje i poricanje činjenica o zločinima i žrtvama koje su utvrđene pred Tribunalom i Mehanizmom, postali norma u politici i javnom govoru u Srbiji, a da se „osuđeni ratni zločinci javno promovišu i obavljaju važne državne funkcije“.

„Tužilac Mehanizma redovno kritikuje takvu praksu u svojim izveštajim Savetu Bezbednosti i Generalnoj Skupštini UN. U tom kontekstu, jednostavno, ova optužnica pokazuje da nepoštovanje međunarodnog suda ima svoje posledice“, kaže izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo.

Golčevski smatra da ono što bi trebalo da se dogodi sada je da, ukoliko Šešelj i njegovi saradnici ne žele dobrovoljno da se prijave, oni budu uhapšeni i isporučeni Mehanizmu u Hagu.

„Videli smo međutim prethodnih godina da se to nije dogodilo u drugom predmetu „Jojić i drugi“ – u kome su takođe Šešeljevi saradnici optuženi od strane Mehanizma za nepoštovanje suda, odnosno za zastrašivanje, upućivanje pretnji i nuđenje mita svedocima“, podseća Danasov sagovornik.

On dodaje da je Srbija zbog toga prijavljivana i Savetu Bezbednosti UN, jer je odbila da isporuči troje optuženih –  Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu.

„Treba takođe imati u vidu da su, bar u predmetu „Jojić i drugi“, u pitanju optuženi članovi Šešeljevog tima za odbranu, čiji je šef bio Aleksandar Vučič, sadašnji predsednik Srbije“, zaključuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari