Uprava Kazneno-popravnog zavoda „Zabela“ kod Požarevca, dužna je da do sredine marta otkloni nepravilnosti koje je u svojim nenajavljenim posetama konstatovao zaštitnik građana, Saša Janković.

Nepravilnosti su uočene u oblasti zdravstvene zaštite osuđenika sedmog paviljona, u kojem borave osuđeni za najteža krivična dela. Oni su se žalili na neredovnu zdravstvenu negu ili njeno potpuno izostajanje, kao i na prisustvo čuvara prilikom pregleda i razgovora sa lekarom. U osnovanost ovih žalbi tim zaštitnika građana uverio se i lično, tokom poseta koje upravi zatvora nisu bile najavljene.

– Prilikom obilaska KPZ „Zabela“, naš tim je u dva navrata utvrdio prisustvo pripadnika službe obezbeđenja tokom obavljanja lekarskog pregleda osuđenika. Ovo je urađeno i pored toga što je na vratima lekarske ambulante istaknuto da se njima ne dozvoljava prisustvo pregledu bez posebnog zahteva lekara, već je njihova dužnost da održavaju red u čekaonici – navodi zaštitnik građana. Takođe, osuđenici su se žalili da im se uskraćuje pravo na posetu lekaru, ili im se to omogućuje sa zakašnjenjem, iako je to njihovo pravo regulisano Pravilnikom o kućnom redu u zatvorima.

Zbog ovakvih žalbi, zaštitnik građana izdao je preporuku da lekar jedanput mesečno obiđe sve osuđenike u sedmom paviljonu i utvrdi potrebu za njihovim pregledom ili lečenjem. Osim toga, naloženo je da nemedicinsko osoblje ubuduće ne prisustvuje razgovoru lekara i osuđenika u spavaonicama ovog paviljona, sem ako to sam lekar ne zatraži. – O obavljenim mesečnim obilascima lekar će voditi posebnu evidenciju koja će sadržati podatke o razgovoru sa osuđenikom i konstataciju o potrebi za njihovim pregledom ili lečenjem – navodi se u ovoj preporuci. Uprava KPZ „Zabela“ dužna je da ove preporuke realizuje u roku od 60 dana i o tome obavesti zaštitnika građana.

Njih 150 služi kazne od 20 do 40 godina

U sedmom paviljonu smešteno je oko 150 osuđenika, koji služe kazne od 20 do 40 godina, zbog najtežih dela. Do prošle godine bilo ih je više, ali je njih desetak tada prebačeno u posebno odeljenje, namenjeno osuđenima pred Specijalnim sudom, za organizovani kriminal i ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari