Advokat Centra za ljudska prava iz Niša uputio je molbu Upravi za izvršenje zavodskih sankcija za premeštaj osuđenika Igora Naskovića iz niškog u odgovarajući zatvor na Kosovu i Metohiji. Nasković, iz kosovske opštine Gnjilane, štrajkuje glađu od 17. januara ove godine, zahtevajući ovakav premeštaj, saopšteno je juče u tom Centru.


– Molbu smo u petak 4. februara uputili direktoru Uprave Milanu Obradoviću, a o tome obavestili i sektor pri Ministarstvu pravde Srbije koji je nadležan za saradnju sa Unmikom. U obrazloženju smo naveli da Nasković, kome kazna zatvora ističe 2021. godine, traži da kaznu do kraja izdržava u odgovarajućem zatvoru na Kosovu jer njegova porodica ne može da ga posećuje zbog slabog imovnog stanja i problema pri prelasku administrativne linije, a postoje i problemi sa dobijanjem poštanskih pošiljaka. Nasković se za ovakav zahtev bori i štrajkom glađu, uzima samo vodu, čaj, kafu i so, a kada sam ga obišao, krajem prošle sedmice, oslabio je osam kilograma od početka štrajka – rekao je Milan Jovanović, advokat Centra za ljudska prava.

Na konferenciji za novinare Jovanović je dodao da je Nasković osuđen pred Okružnim sudom u Gnjilanu aprila 2004. za krivično delo ubistva, a da je kaznu počeo da izdržava u KPZ u Kosovskoj Mitrovici. Po sporazumu između SRJ i Unmik krajem 2001, premešten je 2007. godine u niški KPZ, od kada je dva puta štrajkovao glađu, zahtevajući vraćanje u neki od zatvora na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari