Glavni osumnjičeni za ubistvo 34-godišnjeg Beograđanina Dejana Novakovića u Ohridu, Dragan Đorđević (29) iz Leskovca, koji je u bekstvu, član je ozloglašene međunarodne kriminalne grupe „Pink Panter“ poznate po spektakularnim pljačkama, nezvanično saznaje Danas.


Đorđević je osumnjičen da je učestvovao 2007. u pljački juvelirnice Graf u luksuznom tržnom centru Vafi siti u Dubaiju. Uhapšen je u avgustu 2007. u Holandiji, a početkom 2008. izručen Emiratima. Kako saznajemo, Đorđević je bio u Leskovcu ovog leta, kako bi iskoristio slobodno vreme pre nego ode na letovanje u Ohrid. Interpol procenjuje da su članovi „Pink Pantera“, grupe od oko 200 profesionalaca mahom sa prostora bivše Jugoslavije, izvršili više od 150 pljački i odneli nakit i satove vredne gotovo 250 miliona evra. Pripisuju im se pljačke u Dubaiju, Japanu, Švajcarskoj, Londonu, Parizu i Monte Karlu.

I tri dana pošto je u tuči ispred noćnog kluba „Havana-Kuba Libre“ smrtne povrede zadobio Dejan Novaković, u Ohridu je među žiteljima, turistima ali i medijima ubistvo bilo tema broj jedan. Ohriđani koji žive od turizma ukazuju na činjenicu da je „strašni incident“ samo kruna jedne od najslabijih sezona u poslednjih nekoliko godina. „U svakom slučaju ovo je loša reklama za Ohrid u kome u poslednje vreme ima veliki broj turista iz Srbije, no verujemo da ovaj slučaj neće odvratiti turiste iz Srbije da dolaze u naš grad“, objašnjava jedan od privatnih hotelijera koji smatra da na nakon prošlogodišnje nesreće kada je usled prevrtanja broda stradalo petnaest bugarskih turista, Ohrid „ubija bezbednost“.

Građani Ohrida smatraju da je iz ovog grada u svet otišla „besplatna reklama“ sa najružnijom porukom. Dnevnik „Vreme“ u komentaru „Turistički košmar“ kritički se odnosi prema organima reda postavljajući pitanje gde je bila policija u večeri kada se desila tuča. List navodi da u jeku sezone ni jedno mesto ne sme da bude nesigurno: „Nekome kao da nije bilo dovoljno što je ovog leta turistička sezona u Ohridu bila slabija od mnogih prethodnih, već je došlo i do nesreće sa tragičnim epilogom i to u objektu u centru grada“.

Navijači neće u Beograd

Makedonski mediji prenose da je nakon incidenta u Ohridu zbog straha od moguće odmazde grupa navijača iz Skoplja odustala od puta u Beograd na utakmicu Lige šampiona između Partizana i Arsenala. „Plašim se da neko od građana Beograda svoj revolt i bes ne iskali prema ljubiteljima fudbala iz Makedonije iako mi saučestvujemo u bolu porodice i osuđujemo nasilnike“, navodi izjavu Marijana Velevskog iz Skoplja dnevnik „Vreme“. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari