Bivšem direktoru i načelnicima bjelopoljske Opšte bolnice Tomislavu Jeremiću, Zvonku Puletiću i Haki Tahirović produžen je pritvor do 60 dana, odlučilo je Krivično vanpretresno vijeće, nakon razmatranja predloga koji je dostavilo Više državno tužilaštvo. Protiv Jeremića, Puletića i Tahirović u toku je postupak istrage zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo „teška djela protiv zdravlja ljudi, a u vezi sa krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.


U rješenju za produženje pritvora navedeno je da u dosadašnjem toku istrage nijesu saslušani svi predloženi svjedoci, što predstavlja pritvorski osnov jer ukazuje na okolnost da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, s tim što istovremeno stoji i pritvorski osnov da je u pitanju krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža. „Posebno je teško zbog posljedica istog djela, imajući u vidu da je došlo do smrti jednog i narušavanja zdravlja četvoro novorođenčadi“, navodi se u rješenju o produženju pritvora. Branilac Puletića advokat Stanko Jelić kazao je da će odbrana u zakonskom roku uložiti žalbu na donijeto rješenje, ali da je pritvor nužna mjera kojom se obezbjeđuje nesmetano vođenje krivičnog postupka za slučaj da se nekom drugom, blažom odlukom koju propisuje zakon, ne može postići isti cilj.

– Po stavu odbrane, nijesu postojali uslovi ni za određivanje a kamoli za produžavanje pritvora. Pritvor ne smije imati nikakav drugi cilj osim da se njime obezbijedi pravičan krivični postupak, jer svaka druga svrha pritvora nezakonita je i neprihvatljiva. U ovom slučaju je pritvor prava kazna za osumnjičene. Uložićemo prigovor na produženje pritvora koji je, kako je u ranijem jednom sličnom slučaju Ustavni sud Crne Gore ustanovio, nezakonit, rekao je Jelić. Sa druge strane, roditelji inficiranih beba kažu da su očekivali produženje pritvora, jer je to, kako kažu, realno. Jedan od njih Predrag Karišik kaže da bi bilo nelogično i čudno da je drugačije urađeno.

– Mislim da bi trebalo proširiti istragu i na druga lica koja su, smatram, odgovorna za sve što se dešavalo u vezi sa bebama. Da se tačno utvrdi ko je i koliko kriv, kazao je Karišik. U Istražnom zatvoru u Bijelom Polju nalaze se doktori Jeremić i Puletić, dok je bivša šefica neonatologija Haka Tahirović, zbog zdravstvenih problema, smještena na Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice, gdje joj je uručeno rješenje o produžavanju pritvora.

Zaraženo pet, preminula jedna beba

U bjelopoljskom porodilištu u novembru prošle godine zaraženo je pet beba, a jedna je preminula u Kliničkom centru u Podgorici. Bivši direktor bolnice Tomislav Jeremić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić i načelnica neonatologije Haka Tahirović nalaze se u pritvoru, a tužilaštvo ih tereti da su počinili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari