Prema saznanjima Danasa, niko od osoba koje su prošlog četvrtka palile i demolirale zgradu Ambasade SAD nije saslušan kod istražnog sudije.
Iako je policija saopštila da su 192 lica uhapšena, kako saznajemo, mali broj izgrednika je priveden u opštinske sudove i to samo za slučajeve teške krađe.

Prema saznanjima Danasa, niko od osoba koje su prošlog četvrtka palile i demolirale zgradu Ambasade SAD nije saslušan kod istražnog sudije.
Iako je policija saopštila da su 192 lica uhapšena, kako saznajemo, mali broj izgrednika je priveden u opštinske sudove i to samo za slučajeve teške krađe. Proteklih dana ni sudijama za prekršaje nisu privođene osobe koje su uhapšene u vezi s neredima, niti su podnete prekršajne prijave. U policiji za to vreme ćute.
Informacije Danasa potvrdila je agencija Beta, koja je juče objavila da je u prethodna četiri dana dežurnim istražnim sudijama privedeno četvoro od 192 uhapšenih 21. februara u centru Beograda.

Kosovo i za računare

Posle video snimka „Kosovo za patike“, na Internet portalu JUTJUB pojavio se i snimak „Kosovo za računare“. Na snimku sa sigurnosne kamere, koji je na taj servis postavio korisnik List kompjuters, vide se nasilnici koji razvaljuju zaštitna vrata na prodavnici, razbijaju izlog i pljačkaju i demoliraju inventar. Autor snimka tvrdi da je u pitanju prodavnica List kompjuters na beogradskom trgu Slavija.

U Prvi opštinski sud, koji je dežurao u ponedeljak, privedene su samo dve devojke čije su krađe ovekovečene na video snimku, postavljenom na Internet portal JUTJUB pod nazivom „Kosovo za patike“.
– Istraga je pokrenuta protiv Maje Trbojević i Jovane Petrović, zbog sumnje da su u nemirima posle mitinga „Kosovo je Srbija“ izvršile krivično delo teške krađe – izjavila je juče beogradskim medijima portparol Prvog opštinskog suda Ana Milošević. One će se u daljem toku krivičnog postupka braniti sa slobode, pošto im dežurni istražni sudija, koji ih je saslušao u ponedeljak uveče, nije odredio pritvor jer ga tužilaštvo nije ni zahtevalo, rekla je Miloševićeva. Trbojevićeva i Petrovićeva su uhapšene u nedelju, a policija je u njihovim stanovima pronašla ukradenu robu, viski, bombonjere i firmiranu garderobu.
Iz Četvrtog opštinskog suda je rečeno da su u subotu saslušana dva izgrednika i da će za te predmete biti nadležan Drugi opštinski sud. U Drugom sudu nisu imali tačne podatke o broju predmeta koji su prebačeni u redovnu nadležnost tog suda.
U Treći opštinski sud, koji je dežurao u petak, niko nije privođen na saslušanje, ali je data saglasnost da nekoliko predmeta krađe ide u redovni postupak, rekao je portparol suda sudija Dragan Milošević. Peti opštinski sud je dežurao u nedelju i niko nije priveden u vezi s neredima.
Podsetimo, u neredima je povređeno 130 ljudi, od toga 52 policajca, oštećeno 90 prodavnica, osam ambasada, spaljen restoran Mekdonalds i nekoliko automobila.
S obzirom na veliko interesovanje javnosti i pisanja pojedinih medija u vezi s rasvetljavanjem okolnosti pod kojima je stradao Zoran Vujović (21), čije je beživotno telo pronađeno u Ambasadi SAD u Beogradu prošlog četvrtka, Okružni sud je juče saopštio da „sudu do sada nisu dostavljeni zvanični nalazi, odnosno rezultati obdukcije i toksikološkog veštačenja“. „Reč je o analizama koje zahtevaju određeni vremenski period. Istražni sudija je zatražio prioritetno postupanje u ovom predmetu u cilju što bržeg okončanja analiza i dostavljanja nalaza. Napominjemo da je u ovom trenutku postupak suda u prvom redu usmeren na utvrđivanje smrti pokojnog Vujovića. Po dobijanju zvaničnih nalaza javnost će biti blagovremeno informisana“, saopšteno je iz Okružnog suda.
Takođe, Danasu je potvrđeno da, „iako je uobičajeno da se takvi nalazi duže čekaju, sudija je, pošto je urgirao, dobio uveravanja da se u ovom slučaju prioritetno postupa, tako da je reč o danima“. Zasad, osim potvrde identiteta koja je sudu dostavljena u subotu popodne, drugih zvaničnih podataka o detaljima pogibije mladića nema. I s Klinike za toksikologiju VMA stiglo je uveravanje da se ovaj slučaj tretira kao prioritetan.
Zoran Vujović je juče sahranjen na novosadskom Novom groblju, a ispraćaju je, kako javlja agencija Beta, prisustvovalo više hiljada ljudi. Od Vujovića su se oprostili profesori i kolege s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i porodica i prijatelji. Među prisutnima su bili funkcioneri Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, navijači FK Partizan i pripadnici desničarskog pokreta Obraz, koji su nosili prepoznatljive majice te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari