Kada su zvaničnici CIA uništili stotine sati snimaka zabeleženih na viedeo kasetama, u kojima su bila dokumentovana brutalna ispitivanja osumnjičenih za terorizam 2005, mogli su verovati da su tako oslobodili vladu i sebe potencijalne ozbiljne pravne nevolje.
Ali gotovo četiri meseca nakon obelodanjivanja da su video trake uništene, lista pravnih zavrzlama za CIA, Ministarstvo odbrane i druge agencije postala je još duža.

Kada su zvaničnici CIA uništili stotine sati snimaka zabeleženih na viedeo kasetama, u kojima su bila dokumentovana brutalna ispitivanja osumnjičenih za terorizam 2005, mogli su verovati da su tako oslobodili vladu i sebe potencijalne ozbiljne pravne nevolje.
Ali gotovo četiri meseca nakon obelodanjivanja da su video trake uništene, lista pravnih zavrzlama za CIA, Ministarstvo odbrane i druge agencije postala je još duža. Tome se može dodati i istraga uništenja traka koju vode sudstvo i Kongres, zatim suočavanje vlade s izazovima u nekoliko velikih slučajeva terorizma i tvrdnje pravnika da su dokazi možda uništeni.
– Oni su mislili da su sebe spasili od zakonskog preispitivanja, kao i od moguće opasnosti od Al Kaide ukoliko bi te trake izašle na svetlost dana. Nesvesno su možda stvorili sebi mnogo više problema, izjavio je Frederik Hic, bivši zvaničnik CIA i generalni inspektor agencije od 1990. do 1998.
Pravni zastupnici u mnogim slučajevima izjavili su da bi osumnjičeni teroristi veoma lako mogli biti oslobođeni zbog uništavanja video traka. Sudije bi, naime, mogle da odbace dokaze u nekim slučajevima, potencijalno potkopavajući vladinu poziciju i izlažući opasnosti buduće sudske postupke.
U postupku protiv Hanija Abdulaha, jemenskog zatvorenika u Gvantanamu na Kubi, federalni sudija rekao je da je moguće da je uništenjem traka CIA došlo do narušavanja sudskog naloga da se sačuvaju svi relevantni dokazi. U najmanje još 12 suđenja, pravni zastupnici zatvorenka iz Gvantanama i drugih zatvora pravno su osporili potez CIA da uništi video trake.
Portparol CIA Pol Gimiliano izjavio je da direktor Majkl Hajden „čvrsto stoji iza svojih saopštenja“. CIA je, prema njegovim rečima, sarađivala s Ministarstvom pravde, sudovima i Kongresom, a „istraga o ovoj stvari nije kompletna i nije pošteno preuranjeno donositi zaključke“.
Zvanično, CIA kaže da su video trake uništene zbog zabrinutosti da bi njihovim obelodanjivanjem u javnosti mogla da se ugrozi bezbednost njenih zvaničnika. Uprkos svim komplikacijama, uništavanjem traka neki u CIA bi mogli postići jedan od svojih ciljeva: sprečavanje sudskog progona zbog torture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari