Osvećena kapela Sveti Kozma i Damjan u Pirotu 1Foto: Zoran Panić

Kapela Sveti Kozma i Damjan u holu Opšte bolnice Pirot osvećena je danas. Ovaj čini blagoslovio je vladika niški Arsenije.

Direktor bolnice dr Goran Petrović kaže da je postojanje kapele u ovoj ustanovi od višestrukog značaja za lekare i zdravstvene radnike i za pacijente koji se leče u ovoj regionalnoj zdravstvenoj ustanovi.

-Drago što se ovo danas desilo. Uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike niškog gospodina Arsenija i u prisustvu sveštenika iz Pirotskog okruga, osveštali smo kapelu i trenutno je u toku i prva liturgija. Značaj je višestruki. Ova kapela Sveti Kozma i Damjan pruža po mom mišljenju prisustvo Svetog Kozme i Damjana, inače lekarske slave, da budu medju nama i da pomognu našim lekarima i zdravstvenim radnicima da pružaju što bolju, što kvalitetniju negu i pomoć našim bolesnim ljudima, a da takodje svojim prisustvom pomognu bolesnicima da svoje muke i svoje rane što pre izleče i da se kući što pre vrate zdravi. Znači uz ono što mi kažemo medicina od danas će biti prisutno i ono tradicionalno, odnosno duhovna strana koja je svima nama potrebna, jer svi znamo da je osnov mnogih stvari mir i stabilnost duha. Nadamo se da ćemo se vratiti umerenosti i da ćemo na taj način i prevenirati mnoge bolesti, a ovde ćemo imati mogućnost da sveštena lica našim bolesnicima i čitaju molitve za zdravlje, i pruže ispovest i pričest i sve ono što je njima potrebno u toku boravka u Bolnici-rekao je dr Petrović.

U kapeli će periodično boraviti i sveštenik koji će dolaziti na poziv.  Osvećenju kapele prisustvovali su i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Randjelović, direktori javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari