Negativan stav Francuske prema izveštaju Evropske komisije, kojim se pozitivno ocenjuje ispunjenost svih uslova iz mapa puta BiH i Albanije za dobijanje bezviznog režima, dovodi u pitanje ceo taj proces, izjavila je juče Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

– Negativan stav Francuske iznenadio je sve, jer primedbe koje je Francuska iznela nisu bile opravdane – rekla je Štiglmajerova nemačkom državnom radiju Dojče vele. Francuska je tokom prošlonedeljnog sastanka predstavnika zemalja članica EU i EK, na kome je razmatran izveštaj Komisije o ispunjenosti uslova BiH i Albanije za dobijanje bezviznog režima, postavila ozbiljne primedbe koje se odnose na efikasnost borbe protiv korupcije i kriminala u BiH i Albaniji, pitanje strategije povratka i reintegracije izbeglica, finansiranje partija i kratak rok za konačnu ocenu o ispunjenosti svih uslova iz Mape puta.

U EIS kažu da pitanje transparentnosti finansiranja političkih partija nikada i nije bilo kriterijum zacrtan u Mapi puta, kao i da nijedna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije „nije savršena“, čak ni u EU.

– Primedbe Francuske su teško razumljive. Postoje glasine da one i nisu povezane sa procesom vizne liberalizacije za BiH i Albaniju već da Francuska želi da se na neki način osveti EK koja je kritikovala zbog zatvaranja romskih kampova i deportacije Roma – izjavila je predstavnica ESI. Ona je ocenila da je možda u pitanju i antimuslimanska predrasuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari