Najmanje 92 ljudi je poginulo, a 200 ranjeno u jučerašnjoj eksploziji automobila bombe na prometnoj pijaci u pakistanskom gradu Pešavaru. Prema rečima jednog pakistanskog zvaničnika većinu žrtava čine žene i deca.

U eksploziji koja se čula u gotovo celom gradu zapaljene su mnoge radnje i srušeno je nekoliko zgrada, uključujući i džamiju. Na televizijskim snimcima videli su se ranjeni kako sede među ruševinama, dok su spasioci pretraživali ostatke srušenih zgrada u pokušaju da izvuku preživele. Pakistanska vlada za napad je optužila ekstremiste, koji prema njenim tvrdnjama, žele da se osvete zbog vojne ofanzive Pakistana protiv Al Kaide i talibana, nedaleko od granice sa Avganistanom.

Međutim, do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za samoubilački napad u Pešavaru, ali to, kako ocenjuju analitičari, nije neobično, naročito kada su žrtve pakistanski civili. Pešavar je grad na severozapadu Pakistana, koji se nalazi na granici sa plemenskim zonama, tradicionalnim uporištima talibana i ekstremista iz Al Kaide, nedaleko od granice sa Avganistanom. U tom gradu su ovog meseca bile tri eksplozije bombi, od kojih je u jednoj poginulo više od 50 ljudi. Na meti većine napada su bezbednosne snage Pakistana, međutim, neke bombe su eksplodirale na javnim mestima, u pokušaju, kako smatraju analitičari, da se izazove strah kod stanovništva i pokaže slabost vlade. Talibani su upozorili Pakistan da će preduzeti još više napada, ukoliko vojska ne okonča ofanzivu u Južnom Vaziristanu, u kojoj učestvuje oko 30.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari