„Osveta loših đaka”: NPS podržava štrajk prosvetnih radnika 1Foto: V. G.

 

Narodni pokret Srbije Kragujevac daje punu podršku protestu četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koji je širom zemlje, pa i u Kragujevcu, najavljen za danas.

Kao malo gde u 21. veku, prosvetni radnici su, nakon velike tragedije u „Ribnikaru” i posle niza incidenata kada su bili i fizički ugrožavani, prinuđeni da vode borbu sa vladajućim „orvelovskim” sistemom za svoj položaj, integritet, pa i osnovno pravo na rad., podsećaju iz NPS Kragujevac.

Po njihovim rečima uzroka problema je mnogo, a ono što je neophodno u ovom trenutku je sistemsko rešenje na nivou države, kojeg, nažalost, nema ni na vidiku.

– Škola je ogledalo jednog društva, a nama je to ogledalo, po ko zna koji put, otkrilo poražavajuću istinu, da je car go. Nastavnički poziv je u svakom modernom i savremenom društvu cenjen i poštovan, sem kod nas, jer živimo u tendeciozno stvaranoj atmosferi „velikog vođe”, društvu rijaliti programa, bez pravog sistema vrednosti i pogrešnih uzora, u fabrikovanoj realnosti ružičastih i sličnih televizija, navode u svom obraćanju javnosti i medijima iz Narodnog pokreta Srbije Kragujevac.

Posledica je, po njima, trenutno haotično stanje u obrazovanju, jer ovom sistemu slobodno misleći i obrazovani ljudi jednostavno nisu potrebni.

– Uostalom, vreme je da se zapitamo da li postoje niže grane na koje smo spali kao društvo, kada oni koji obrazuju i vaspitavaju našu decu traže status službenog lica kako bi uopšte mogli da rade?! Prosvetni radnici traže povećanje zarade, kako bi se samo približili prosečnoj plati u Republici Srbiji, jer „ekonomski tigar” daje milijarde evra za avione, stadione, EXPO i slično, ali za obrazovanje izgleda novca nema, ističu oni u svojoj podršci prosvetnim radnicima, dodajući: „Zbog toga, poštovani učitelji i nastavnici, ne borite samo za sebe, već za normalno društvo, koje će biti kuća svima nama”.

Dobro poznati izraz „osveta loših đaka”, često korišćen kao opis trenutnog stanja u našem obrazovanju u poslednjih desetak godina, je zaista istinit, ali se nadamo da će vas „loši đaci” čuti, od vas nešto naučiti, a naučeno primeniti, zaključuju iz kragujevačkog odbora Narodnog pokreta Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari