Kraj evroligaških putešestvija u ovoj sezoni za košarkaše Crvene zvezde doći će u Kaunasu. Večerašnje gostovanje Žalgirisu u pretposlednjem kolu Top 16 faze (18.45) ujedno je i poslednje za izabranike Dejana Radonjića, koji će do spuštanja evroligaške zastave imati još jedan meč sa Panatinaikosom pred domaćom publikom.

U utakmici bez rezultatskog opterećenja, s obzirom da su obe ekipe izgubile šanse za plasman u četvrtfinale, Zvezda će pokušati da prvi put trijumfalno napusti Kaunas. Za tako nešto biće joj potreban neuporedivo bolji šut sa distance, u odnosu na prvi susret kada ni iz 19 pokušaja nije uspela da pogodi „okean sa broda“. Luka Mitrović je, u poređenju sa saigračima, u najvećoj šuterskoj krizi, pogotovo za tri poena. Kapiten crveno-belih promašio je poslednja 24 pokušaja van linije 6,75. Njega u Kaunasu očekuje težak zadatak da u direktnim duelima sa iskusnima Jankunasom i Songailom napravi prednost u ofanzivnom aspektu, odnosno da u defanzivi obezbedi supermaciju u skoku. Domaćin sprema posebnu taktiku za Bobana Marjanovića, nekadašnjeg igrača Žalgirisa. Srpski centar je najkorisniji igrač Evrolige ove sezone. Ostvario je 14 dabl-dablova, što odlično ilustruje njegovu dominaciju na Starom kontinentu. Za čuvare će imati fizički snažne Arturasa Gudaitisa, koji sa 208 centimetara ne može da mu parira visinom, kao i prekaljenog Robertasa Javtokasa, koji je sa 140 blokada trenutno na petom mestu Evroligine večite liste u pomenutom parametru.

Žalgiris u Top 16 fazi promenljivo igra kod kuće. Uspeli su da savladaju Panatinaikos, ali i da bez većeg otpora kapituliraju u duelu sa Barselonom. U napadu im mnogo toga zavisi od Džejmsa Andersona, najboljeg i najkorisnijeg igrača, koji je u prvom međusobnom susretu u Areni sa 22 poena presudio crveno-belima. U pitanju je kompletan bek za evropske prilike. Poseduje dobar prodor, sasvim korektan šut sa distance, a pritom se solidno snalazi u „pik“ igri. Ključ Zvezdinog večerašnjeg uspeha najviše zavisi od njegovog zaustavljanja. Vil Čeri pruža sve bolje partije, period adaptacije na evropsku košarku je iza njega, tako da sa pozicije pleja može da ubrza igru, razigra saigrače i time napravi problem protivničkoj ekipi. Najbolji šuter Žalgirisa ove sezone je sigurno Arturas Milaknis, kojeg krasi prefinjena mehanika šuta, dobar izbačaj i preciznost, gotovo podjednaka iz driblinga i mesta. Milaknis u Evroligi šutira za tri poena 46,3 odsto i ubedljivo je najprecizniji u sastavu „zelenih“.

Trojica Srba u najboljih pet

ABA liga odredila je najbolju petorku regularnog dela sezone. Prema ocenama trenera svih 14 klubova, ali i navijača najviše su pokazali Boban Marjanović, koji je dobio najviše glasova struke i navijača, zatim Milan Mačvan na mestu krilnog centra, Aleksandar Pavlović na krilu, Suad Šehović iz Budućnosti na mestu beka i Malkom Armsted iz Krke na poziciji organizatora igre.

Raspored 13. kola

  • Makabi – Galatasaraj sinoć
  • Barselona – Real Madrid sinoć
  • Panatinaikos – Alba sinoć
  • Žalgiris – Crvena zvezda 18.45

Tabela

  • 1. Real Madrid 10-2
  • 2. Barselona 9-3
  • 3. Panatinaikos 7-5
  • 4. Makabi 7-5
  • 5. Alba 6-6
  • 6. Žalgiris 4-8
  • 7. Crvena zvezda 3-9
  • 8. Galatasaraj 2-10

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari