Poslednjih sedam godina, na početku svake nove školske godine, aktuelizuje se problem izvođenja islamske veronauke u osnovnim i srednjim školama. Problem je nastao kada su u Srbiji počele paralelno da funkcionišu dve Islamske zajednice (IZ) – u Srbiji i Srbije, koje se međusobno ne priznaju.


Ni početak ove školske godine ne prolazi bez priče o islamskoj veronauci. Prošle sedmice, Mešihat IZ u Srbiji ocenio je da „Ministarstvo prosvete, Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i vladika bački Irinej uzurpiraju pravo muslimanskoj deci na islamsku veronauku“, a „samovoljom ova tri faktora iz procesa nastave isključeno je više od 90 veroučitelja. Zloupotrebom položaja na vlasti organizuje se islamska veronauka po meri Srpske pravoslavne crkve“. Mešihat je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti prava muslimanske dece na veronauku.

Na ove optužbe odgovorio je vladika bački Irinej, predsednik Komisije za versku nastavu, odbacujući optužbe i tvrdeći da spisak kandidata za islamsku veronauku može da podnese samo član komisije, reis-ul-ulema IZ Srbije Adem Zilkić i da „komisija radi po zakonu“. To je bio povod da vladici Irineju otvoreno pismo uputi koordinator za islamsku veronauku IZ u Srbiji Rešad Plojović.

Plojović u svom pismu navodi da je reagovanje vladike Irineja „razumeo kao vapaj, nezadovoljstvo i paniku zbog ugroženosti i propadanja vlastite ideologije, projekta rušenja Islamske zajednice, rasula u redovima vaših kućnih ljubimaca, tzv. predstavnika Rijaseta srbijanskog, koji je, kao što vidite, na izdisaju i održava se veštački na Vašim aparatima, jer im kroz veronauku pumpate kiseonik, čitaj – po neki dinar, kako ne bi izdahnuli“. Koordinator za islamsku veronauku IZ u Srbiji, reagovanje vladike bačkog vidi i kao „lično razočarenje u predstavnike vlasti, jer nisu nastavili brutalni odnos prema IZ kakav je bio svojstven onima koji su Vam bili blizu i poslušniji, Koštunica i Tadić, i nisu dozvolili da se završe pogubni projekti za demokratiju i budućnost ove države, koje ste sa prethodnicima započeli“.

Plojović je za Danas rekao da svake godine na vreme Komisiji za izvođenje verske nastve IZ u Srbiji upućuje listu kandidata za veroučitelje.

– Tako je bilo i ove godine. Na listi je 110 kandidata za veroučitelje, ali ponovo se naši predlozi u potpunosti zanemaruju. Mi smo tradicionalna verska zajednica, a po zakonu liste delegiraju tradicionalne verske zajednice, objašnjava koordinator za islamsku veronauku IZ u Srbiji Plojović.

Problem izvođenja islamske veronauke aktuelan je od 2008. godine kada je svoju listu kandidata akreditovala i IZ Srbije, koju u vladinoj komisiji predstavlja vrhovni poglavar Zilkić. IZ u Srbiji je imala svog predstavnika do 2010. godine. Bio je to aktuelni predsednik Mešihata muftija Mevlud Dudić, koji je tada bez objašnjenja izbačen. Inače, muftija Dudić u komisiji je radio od inicijative da se u sistem obrazovanja uvede veronauka pa sve do isključenja.

 

Fetva

Sve je kulminiralo pre tri godine kada je Mešihat IZ u Srbiji izdao fetvu kojom se muslimanskim đacima u osnovnim i srednjim školama zabranjuje da pohađaju nastavu veronauke koju izvode „neovlašćeni i nekompetentni nastavnici, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, IZ i muslimana“. U jesen 2012. godine IZ u Srbiji je formirala i Štab za zaštitu prava veroučitelja i očuvanje veronauke. Zadatak tog tela bio je da se „svakodnevno bavi nastavnim problemima i koordinira aktivnostima čiji je cilj rešavanje ovog pitanja i zaštite prava dece da pohađaju islamsku veronauku i prava veroučitelja i njihovog dostojanstva“. Inače, vraćanje veroučitelja na posao jedan je od pet zahteva koje čelnici IZ u Srbiji ističu kako bi bili normalizovani odnosi sa državom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari