Kineski hakeri upali su u kompjuterski sistem Njujork tajmsa tokom poslednja četiri meseca, ukrali lozinke novinara i tragali za dokumentima o istrazi bogatstva porodice kineskog premijera, objavio je taj list.


Napadi su usledili pošto je list 25. oktobra objavio članak o bogatstvu premijera Ven Điabaoa, i o tome da su njegovi rođaci zaradili milijarde dolara u poslovnim transakcijama. Njujork tajms je naveo da je uspeo da se oslobodi pirata i obezbedi od novih upada uz pomoć stručnjaka za internet.

„Kineski hakeri koristili su metode koje su konsultanti povezali s metodama koje je kineska vojska koristila ranije da uđe u mrežu Tajmsa“, naveo je list prenoseći podatke koje su prikupili stručnjaci. Hakeri su se domogli elektronske pošte i dokumenata ulaskom u imejl nalog šefa biroa u Šangaju Dejvida Barboze, koji je pisao o istrazi o bogatstvu Ven Điabaoa, i u nalog bivšeg šefa biroa u Pekingu Džima Jardlija, sadašnjeg šefa biroa za južnu Aziju u Indiji.

Kinesko ministarstvo odbrane demantovao svaku vezu s tim upadima i navelo da kineski zakoni zabranjuju hakovanje i druge poteze kojim se narušava internet bezbednost i da su optužbe Njujork tajmsa da kineska vojska organizuje sajber napade „neprofesionalne i neosnovane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari