Najmanje 80 ljudi stradalo je u jučerašnjem napadu dvojice samoubica ispred poligona za obuku pakistanske pogranične policije u gradu Šabkadaru, a talibani koji su preuzeli odgovornost naveli su da ta eksplozija predstavlja osvetu za smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena.


– Uradili smo ovo da bismo se osvetili za incident u Abotabadu – rekao je portparol pakistanskih talibana Ahsanulah Ahsan, aludirajući na akciju komandosa SAD koji su 2. maja ubili Bin Ladena, izvestila je Beta. Od 80 poginulih u napadu 66 su bili regruti, kazao je jedan pripadnik policije, koji je dodao da je tom prilikom povređeno više od 120 ljudi. U eksplozijama je uništeno najmanje deset kombija u koje su se regruti ukrcavali posle završenog časa. Taj napad je bio prvi posle ubistva Bin Ladena i jedan od najgorih koji su do sada zabeleženi u Pakistanu.

Pogranična policija u Pakistanu je slabo opremljena, ali predstavlja jednu od okosnica u borbi protiv Al Kaide, talibana i drugih ekstremističkih grupa koje su sa njima u savezu i deluju na granici Pakistana i Avganistana. Kao i druge delove pakistanskih snaga bezbednosti, pograničnu policiju finansiraju Sjedinjene Države.

U međuvremenu, svetske agencije javile su da su agenti američke obaveštajne službe ispitivali tri udovice Bin Ladena, koje se od ubistva vođe Al Kaide nalaze u pritvoru u Pakistanu. Pozivajući se na izjave jednog pakistanskog i dvojice američkih zvaničnika, Si-En-En navodi da su sve tri žene bile zajedno ispitivane, iako su američki istražitelji tražili pojedinačno ispitivanje. Američka TV stanica navodi i da su sve tri žene imale otvoreno neprijateljski stav prema istražiteljima. Isti izvor dodaje da se tokom ispitivanja istražiteljima obraćala isključivo najstarija Bin Ladenova udovica.

Pakistanske vlasti su ranije saopštile da nisu dobile zahteve za ekstradiciju od vlasti Jemena i Saudijske Arabije, odakle su poreklom tri Bin Ladenove udovice. Sve tri su pronađene zajedno sa 13 dece i unučadi šefa Al Kaide u njegovom skrovištu Abotabadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari