Osvetljavanje Semafordžije 1

Dr Dragoljub B. Đorđević, ovoga puta sa sapiscem dr Draganom Todorovićem – obojica sociolozi, romolozi i uveliko kafanolozi sa Niškog univerziteta – nije nas iznenadio istraživanjem u još jednu knjigu ukoričenim a pod naslovom Toma Semafordžija.

Podnaslova na korici nema, ali on ukratko, a uveliko objašnjava i cilj i sadržaj ovog primer(k)a andergraund sociologije pošto glasi Sociološki portret perača šoferšajbni.

Knjigu-monografiju izdali su novosadski Prometej i Mašinski fakultet u Nišu.

Ona je pored Đorđevićevih njoj sličnih Kazuj krčmo Džerimo o sociološkom značaju kafana i Pitao sam malog puža o muzičaru Šabanu Bajramoviću, još jedan primer „gledanje neposrednog sveta sociološkim očima“, za šta se zalažu i svetski poznati sociolozi.

U ovom slučaju pogled na niškog perača šoferšajbni Tomislava Asanovića, koji je dobro upoznat i istražen kao paradigma mnogih uličnih rudarskih zanimanja.

I naravno, sa regionalnim primerima ljudi iz iste branše, te zato otkriva mnogo više od potreta njegovog sopstvenog života i rada koji gradi na tačno određenoj raskrsnici / teritoriji u Konstantinovom gradu.

Ovaj šoferšajbnovac, Semafordžija je osim romske, pripadnik i drugih manjina – hrom, gluvonem – a ipak i tipičan i izuzetan, kažu autori.

Potekao iz sredine uronjene u bedu solidno zarađuje, a ne zna se da li ga ko reketira.

Ali iznad svega je omiljen gradski lik.

I eto, ponovo je pred čitaocima naoko egzotika sa ilustracijama i fotografijama – retkost za uobičajenu prepisivačku sociologiju – a ustvari jedna vredna knjiga, takođe uronjena u život oko nas koji obično previđamo, pa se zato i na ovaj način, naučno, a popularno i živahno i taj život osmišljava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari