Turski ekstremista iz redova Islamske države uputio je apel za „osvajanje“ Istanbula i kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zato što, kako je rekao, pomaže zapadnim „krstašima“, „ateistima nezakonite Radničke partije Kurdistana (PKK)“, kao i „sekularistima“ Slobodne sirijske armije (FSA).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Neimenovani ekstremista je poruku uputio na tečnom turskom uz sporadično recitovanje arapskih molitvi i stihova iz Kurana preko video-snimka koji je objavljen na društvenim mrežama na kojima se favorizuje Islamska država, prenosi Hurijet.

Pošto je ukazao da su Turci islam prihvatili pre više vekova, požalio se da su „neki od nas počeli da obožavaju grobnice“, što je ilustrovano slikom na ekranu na kojoj je prikazan Erdogan u poseti islamskom hramu. „Onda je došao sekularista Kemal Ataturk. On je prisilio turski narod da osporava svoju religiju, kao i 'nametnuti' sekularizam“, kaže ekstremista na snimku.

„Potom je došao izdajnik Erdogan. On nije vladao po božjim zakonima. Sprijateljio se sa Amerikancima, Jevrejima, krstašima, ateističkim članovima PKK-a, Ataturkovim sekularnim prijateljima – članovima FSA i otpadničkim špijunima iz dinastije Saud“, kaže pripadnik Islamske države, koji je zatim pozvao na osvajanje Istanbula, pozivajući se na Boga. „Po naređenju emira vernika Abu Bakr al Bagdadija, neka ga Bog čuva, koji vodi poreklo od Poslanika, osvojimo Istanbul, koji se izdajnik Erdogan svojski trudi da preda u ruke krstaša“, zaključuje neimenovani ekstremista.

Abu Bakr al Bagdadi je vođa Islamske države.

Pripadnici Islamske države ubili su vodećeg sirijskog stručnjaka za antiku Kaleda al-Asada (81) u antičkom gradu Palmira, javila je agencija AP. Al-Asadu, koji je 40 godina rukovodio iskopavanjima u Palmiri, odsečena je glava, a onda je njegovo telo ostavljeno da visi sa jednog od rimskih stubova na jednom od arheoloških nalazišta u Palmiri, javili su sirijski državni mediji i opozicioni aktivisti, prenosi FoNet.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je on pogubljen na trgu ispred muzeja posle mesec dana u zatočeništvu. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je nekoliko desetina ljudi prisustvovalo pogubljenju. Načelnik odeljenja za antikvitete i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim je izjavio za agenciju SANA da su pripadnici Islamske države od Al Asada pokušali da saznaju gde su od njih sakrivene dragocenosti iz Palmire.

Stručnjaci strahuju da će islamski ekstremisti uništiti antička arheološka nalazišta u Palmiri pošto su uništili jednu od statua lava iz drugog veka kada su prošlog proleća zauzeli taj grad star 2000. godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari