Poslednja dva i po meseca zbog izuzetno niskog vodostaja u donjem toku Dunava gotovo da se ne odvija putnički i teretni saobraćaj na potezu ispod Hidroelektrane „Đerdap 2“. Naime, od rumunske luke Turnu Magurele na 600 kilometru plovnog puta Dunava prema delti Dunava plovidba nije moguća, jer je na pojedinim mestima dubina na plovnom putu svega 90 santimetara, saznaje Danas od kapetana unutrašnje Srećka Nikolića iz Lučke kapetanije Prahovo.


– Teretni brodovi su maltene potpuno obustavili plovidbu zbog neisplativosti korišćenja tovarnog prostora, jer zbog niskog vodostaja ne mogu u potpunosti da prostor svojih brodova. Ni putnički brodovi ne plove dalje od 600 kilometra Dunava, već putnike autobusima voze na izlet do delte Dunava – kaže Nikolić.

Nizak vodostaj u donjem toku Dunava doprineo je povećanom broju pristajanja turističkih kruzera i njihovom dužem zadržavanju u Donjem Milanovcu i Oršavi, nego što je bio najavljen za 2011. godinu, s obzirom da jedan broj putničkih brodova ne plovi nizvodno od HE „Đerdap 2“ . Prema planu pristajanja na donjomilanovačko pristanište od marta do polovine novembra treba da pristane osamdesetak brodova, a već sada se zna ta će ta brojka biti nešto veća. Ovih je dana zbog kiša u gornjem toku Dunava naišao talas veće vode, međutim to neće dugo potrajati, kažu poznavaoci prilika

– Zato što nema kontinuiteta u dotoku vode teško je dugoročno planirati teretni i putnički saobraćaj. Stoga pojedine putničke kompanije razmišljaju da za 2012. godinu redukuju trajanje krstarenja Dunavom – objašnjava nam kapetan Nikolić.

Uobičajeno krstarenje Dunavom traje 14 dana i ono podrazumeva plovidbu do delta Dunava, ali nizak vodostaj putovanje skraćuje za tri do četiri dana, odnosno aranžman skraćuje gotovo za trećinu, te je razumljivo razmišljanje putničkih kompanija o kraćem krstarenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari