Na spisku onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, krajem prošle godine, našlo se još 35 radnika AD Hipol iz Odžaka. Njih 18 nije htelo dobrovoljno da napusti posao, pa je rukovodstvo firme odlučilo da im uruči otkaz. Prema mišljenju otpuštenih, ovim jednostranim aktom prekršen je pojedinačni kolektivni ugovor.

Na spisku onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, krajem prošle godine, našlo se još 35 radnika AD Hipol iz Odžaka. Njih 18 nije htelo dobrovoljno da napusti posao, pa je rukovodstvo firme odlučilo da im uruči otkaz. Prema mišljenju otpuštenih, ovim jednostranim aktom prekršen je pojedinačni kolektivni ugovor. Doskorašnji radnici nezadovoljni su i visinom otpremnine.
Odluka o smanjivanju broja radnika deo je opšteg plana većinskog vlasnika Slovenca Grege Čenčiča koji je 5. decembra 2006. kupio Hipol. Posle kupovine novo rukovodstvo, na čelu s generalnim direktorom Vladanom Šotrom, počelo je smanjivanje broja zaposlenih, tako da je „Hipol“ za godinu dana napustilo oko 200 radnika.
– Bili smo prinuđeni da povlačimo te poteze kako bismo značajno smanjili troškove poslovanja. Zbog toga smo u nekim medijima bili prozivani da ne poštujemo Zakon o radu i svoje ugovorne obaveze, što nije bilo tačno. Sve što smo prema tom dokumentu bili u obavezi da uradimo u potpunosti smo i učinili. Zato primedbe radnika i sindikata koji je iza njih nisu osnovane, što su nam potvrdili i u nadležnom ministarstvu – kaže direktor Hipola Vladan Šotra.
S druge strane, otpušteni radnici ovih dana organizovali su protest. Prema rečima jednog od njih Slobodana Lukića, otpuštanje je bilo protivzakonito. On tvrdi da je radnici trebalo da dobiju oko 560 evra po godini staža, a dobili su samo oko 170 evra.
– Upozorili smo rukovodstvo firme na kršenje preuzetih obaveza, ali oni su to ignorisali. Zbog toga smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju i pravdu ćemo potražiti na sudu. Ukoliko je ne budemo našli u našoj zemlji, žalićemo se Međunarodnom sudu pravde u Strazburu – zaključuje Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari