Otkazana sednica Skupštine Novog Pazara zbog nedostatka kvoruma 1foto: N. Kočović

Kao i što se očekivalo, sednica Skupštine Novog Pazara koja je bila zakazan na zahtev opozicije kako bi se raspravljalo o nedavnim poplavama, otkazana je zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje.

Sednici, zakazanoj sa ciljem da gradonačelnik Nihat Biševac predoči izveštaj o preduzetim merama pre i tokom poplava, što su tražile SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja, prisustvovalo je samo 14 odbornika, što uz zamenika predsednika lokalnog parlamenta Albina Šabotića, nije bilo dovoljno za rad.

Iz SDA Sandžaka su poručili da su planirali da na sednici predlože niz zaključaka od izražavanja saosećanja sa porodicama dvojice nastradalih Novopazaraca u nabujaloj Trnavici do zahteva da se svim građanima koji su pretrpeli štetu, ona nadoknadi.

Otkazana sednica Skupštine Novog Pazara zbog nedostatka kvoruma 2
Foto: N. Kočović

“Trebalo je i da konstatujemo neodgovoran odnos Kriznog štaba, gradonačelnika, članova Gradskog veća i nadležnih službi zbog nepreduzimanja mera za zaštitu života tokom poplava i zahtevamo da oni vrate mandate. Trebalo je i da zahtevamo od tužilaštva da preduzme sve mere i ispita ko je odgovoran za gubitak ljudskih života”, kazao je Nafilj Sejdović iz SDA Sandžaka.

Odbornik SPP Edin Numanović ocenio je neodržavanje sednice kao “presedan u parlamentarizmu Novog Pazara”.

“Mi kao opozicija imamo odgovornost da pitamo i tražimo objašnjenja za sve što se dešava u gradu, a vladajuća većina da podnese izveštaj o tome šta su preduzeli u prethodnom periodu kada smo izgubili dva života. Ovaj njihov nedolazak vidimo kao bežanje od odgovornosti, ali ne prema nama, nego prema narodu”, poručio je Numanović.

Zasedanju, kao što su ranije i najavili, nisu prisustvovali članovi odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”, dok se pojavio samostalni odbornik Edin Zećirović, nekada visoki funkcioner SPP.

On je ocenio da odbornici vladajuće većine “nisu smeli da se pojave zbog nedostatka argumenata” čime su “de fakto kapitulirali”.

Iz Sandžačke demokratske partije ranije su zahteve opozicije ocenili kao performans kojim opozicione partije “pokušavaju da ostanu u političkom životu”.

Predsednik Gradskog odbora te partije Fahrudin Đekić rekao je da su poplave zadesile i ostale sandžačke gradove, Rašku i Kosovsku Mitrovicu, ali da su samo u Novom Pazaru postale posebna politička tema.

Đekić je kazao da je tačno da se u Novom Pazaru desila tragedija i da su dva uzorna građanina izgubila život, ali da ga iznenađuje “žestina u nastupu novoformirane koalicije SDA Sandžaka – SPP”.

“Moralno je diskutabilno da se na takvoj tragediji pravi nekorektna politička priča i neko nastoji da dobije sitne političke poene. Možemo reći da njih ovde nije briga za grad, jer ukoliko su zabrinuti i žele da se stvari unaprede, onda to treba raditi na bolji i korektan način”, poručio je Đekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari