Komemoracija povodom desete godišnjice od NATO bombardovanja SRJ održana je i u Pirotu kraj spomenika Cvet mladosti, ali je u podne izostao zvuk sirena. Prema rečima rukovodioca Centra za obaveštavanje u Pirotu Jovana Živkovića, prilikom uključivanja centralnog sistema za javno uzbunjivanje stanovništva, jedan deo sistema je zakazao. Goran Tošić, načelnik Okružnog odeljenja za vanredne situacije Ministarstva odbrane u okviru kojeg je i Centar za obaveštavanje, kaže da je došlo do otkazivanja releja u glavnom ormariću u Centru za obaveštavanje odakle se uključuju sirene.

– Deset godina nije bilo nikakve probe sirena. Najverovatnije je došlo do oksidacije u komandnom ormariću koji je zatvoren. Sistem se pali na dugme i automatski aktiviraju svih 17 sirena u opštini. Mi smo pre toga imali takozvane hladne probe, odnosno njihovo ručno pokretanje i one su radile – kaže Tošić.

Na naše pitanje kako bi obavestili građane da je kojim slučajem došlo do nekog vanrednog događaja, Tošićkaže da bi građane obavestili tako što bi se sirene ručno aktivirale.

– Praktično išli bismo od sirene do sirene ili bismo na naše punktove poslali ljude da ih pokrenu. Spremni smo da snosimo svu odgovornost za neaktiviranje sirena. Međutim, one da bi bile u funkciji moraju mesečno da se servisiraju ili da se probaju. U poslednjih deset godina to nije bio slučaj. Možđa je ovo i dobro što se desilo da neko vidi da je ovaj sistem potreban Srbiji i da moraju da se ulažu sredstva za njegovo održavanje. U toku bombardovanja sirene u Pirotu su za vazdušnu opasnost i prestanak vazdušne opasnosti uključivane 192 puta – kaže Tošić.

Opštinski odbor SPS ocenio je da je nedopustivo što se nisu oglasile sirene povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja. Sekretar OO i član Glavnog odbora SPS i član Opštinskog veća Vidojko Panajotovićrekao je da će pirotski socijalisti tražiti odgovornost zbog tog „incidenta“.

– Smatramo da je to neprimereno i tražićemo odgovornost zbog čega nisu puštene sirene kao simbol prestanka vazdušne opasnosti. Ne može neko da priča o tome da su uređaji neispravni. To je stvarno nedopustivo. Pitam kako bi Centar za obaveštavanje reagovao ako bi se kojim slučajem dogodio neki požar ili neka zaraza u Pirotu – kaže Panajotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari