Na evidenciji vrbaske Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalazi 7.358 nezaposlenih lica, a ovaj spisak će se uskoro proširiti za preko dve stotine radnika Vitala koji ovih dana očekuju rešenja o otkazu.

Iako trenutno nema otpuštanja u ostalim vrbaskim firmama, od početka privatizacije do sada je samo u tri najveće fabrike, Karneksu, Vitalu i Šećerani, bez posla ostalo oko 2.500 zaposlenih. Kada se ovom broj dodaju radnici fabrika čija su preduzeća završila u stečaju ili totalnom bankrotu, kao i manjih firmi koje su privatizovane, dolazi se do broja od oko 4.000 radnika koji su u poslednjih nekoliko godina ostali bez posla.

U Vrbasu je u poslednjih par meseci aktuelan i problem zaposlenih u Fabrici za preradu plastičnih masa „Mepol“, čiji su radnici većnekoliko meseci u štrajku, a nema izgleda da će se ovaj ovaj spor sporazumno rešavati. Nedavno je otkaze u ovoj firmi dobilo petnaestak radnika, a po svemu sudeći to neće biti konačan broj u ovoj fabrici.

Šta će biti sa radnicima koji su se pre neki dan našli na spisku za otkaze u „Vitalu“, kada im rešenja i zvanično budu uručena – to ne znaju ni oni sami. No, jedno je sigurno, ovoliki broj otpuštenih, takoreći u jednom danu, predstavljaće dodatni balast na i onako težak socijalni položaj mnogih porodica u ovom delu Bačke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari