Članovi biciklističkog udruženja Cyclomaniacs iz Turn Severina, Turistička organizacija opštine Kladovo, kao i članovi novoformiranog Biciklističkog udruženja Đerdap – Kladovo, zajedničkim snagama čistili su dunavsku plažu u Kostolu kod Kladova i time počeli sa obeležavanjem „Blue Week“ festivala, tokom kog se serijom događaja organizovanih u tri zemlje obeležava Međunarodni dan Dunava, 29. jun.

Biciklisti Turn Severina i Kladova su tokom akcije čišćenja plaže u Kostolu sakupili četrdesetak džakova otpada, a svi učesnici akcije saglasni su u oceni da je ovo bila prilika da se unapredi ekološka svest građana i da doprinos zaštiti životne sredine.

– Akcija je bila i prava prilika da se promoviše Biciklističko udruženje Đerdap – Kladovo, inače prvo biciklističko udruženje u Kladovu, oformljeno početkom juna. Okuplja bicikliste rekreativce, a osnovni ciljevi su promocija i razvoj biciklizma, unapređenje i zaštite životne sredine, jačanje ekološke svesti građana, podsticanje zdravog načina života, pružanje podrške promovisanju prirodne i kulturne baštine Đerdapa. Iako tek oformljeno, udruženje je imalo prve aktivnosti i to u saradnji sa komšijama iz susednog Turn Severina, što nagoveštava dobar početak partnerskih odnosa i zajedničko učešće u projektima međunarodnog karaktera i ubuduće – kaže za Danas Ivan Radojković.

Biciklisti i biciklizam biće u centru pažnje i tokom „Blue Weeka“ u Kladovu i Turn Severinu, budući da će u ova dva podunavska grada poslednjeg vikenda u junu biti održan Bike Fest. Pored ostalih aktivnosti, Bike Fest podrazumeva biciklističku turu od kampa Karataš kod Kladova do Turn Severina na rumunskoj strani Dunava, sastanak ljubitelja biciklizma/biciklista iz Srbije i Rumunije, grupnu vožnju biciklista kroz Turn Severin i Dunavski vašar (The Danube Fair), na kojem će biti informativni centri, sajam biciklizma, foto-izložba, aktivnosti za decu, besplatne popravke bicikala, BMX biciklizam, nagradne igre. Biciklisti se posle Dunavskog vašara „sele“ u Kladovo, gde će nakon grupne vožnje po gradu u kampu Karataš biti organizovane biciklističke igre, a završnicu tog 28. juna obeležiće puštanje lampiona na Dunavu.

– Bike Fest iz godine u godinu postaje sve veći, privlači bicikliste iz Rumunije i susednih zemalja, kao i cikloturiste koji koriste EUROVELO 6 biciklističku rutu. Međunarodni i prekogranični karakter ovog festivala značajno doprinosi promociji područja Đerdapa i aktivnog odmora u ovoj po mnogo čemu jedinstvenoj destinaciji – kaže direktorka TO Kladovo Nevenka Boldorac.

Inače, „Blue Week“ festival čini i Blue & Wine EXPO u bugarskom gradu Ruse, koji će po ideji organizatora biti mesto za upoznavanje, istraživanje i isprobavanje vina iz regiona. Odabrani proizvođači vina dunavskog regiona imaju priliku da povećaju svoju vidljivost kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, da se umrežavaju i stvaraju nove poslovne mogućnosti. Osim Blue & Wine EXPO i Bike Festa, deo ovogodišnjeg „Blue Weeka“ čini i Karneval brodova u Beogradu, koji se organizuje jedanaestu godinu zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari