Prilikom kontrolnog obilaska zimovališta sova utina u Srbobranu, u sklopu istraživačko-edukativnog projekta „Otvori oči!“, otkriven je pravi masakr ovih ptica. U porti crkve pronađeno je pet poluraspadnutih leševa, a po rečima očevidaca u dvorištu crkve je bilo oko 10 ubijenih ptica, saopštio nam je Marko Šćiban, koordinator projekta „Otvori oči!“ za Bačku

Ovo je drugo masovno ubijanje sova utina otkriveno tokom ove godine. Nepoznati počinilac je početkom oktobra u dva navrata ubijao sove iz vazdušne puške u privatnom dvorištu pored Lovačkog doma „Fazan“ i porte pravoslavne crkve. Leševi ptica predati su novosadskom odeljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a o ovom pomoru obavešten je i republički inspektor za lovstvo.

Jedna porodica sova tokom godine potamani čak do 10.000 glodara, pa je ubistvom svake jedinke načinjena ogromna šteta. Zimujuće jato u Srbobranu, jedno od najvećih u Srbiji i ovom delu Evrope, predstavlja veliko bogatstvo za poljoprivredu tog kraja.

Kazna za odstrel trajno zaštićene sove utine je 150.000 dinara, a može se isreći i zatvorska kazna do 3 godine.

Predsednik Lovačkog udruženja „Fazan“ Nandor Sep, kao i ostali srbobranski lovci, iznenađen je ovim događajem i najavljuje pomoć u istrazi. Predstavnici NIDSB „Josif Pančić“ će zajedno sa lovcima iz Srbobrana, policijom i republičkim inspektorima za lovstvo i zaštitu životne sredine raditi na pronalaženju i kažnjavanju počinioca ovog nedela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari